Zomrel vynálezca počítačovej myši. Zostrojil ju pred 57 rokmi

William English sa podieľal na vývoji jednej z najdôležitejších počítačových periférií - myši. Vyvinul a zostrojil ju už v roku 1963.

04.08.2020 16:30
počítačová myš, William English Foto:
Prototyp prvej počítačovej myši od Williama Englisha.
debata

Bol jedným z pionierov vo vývoji počítačov. „Svetu ukázal, ako by mohli a mali vyzerať rozhrania počítačov,“ uviedol o Williamovi Englishovi jednej z jeho kolegov. W. English, ktorého možno považovať za praotca súčasných počítačových myší, zomrel vo veku 91 rokov. Prvý prototyp počítačovej myši vytvoril ešte v roku 1963, teda takmer dve dekády pred tým, než osobné počítače vstúpili do módy.

William English bol prvým človekom, ktorý pri práci začal používať prototyp myši. Zhotovil ho počas svojho výskumu na Stanfordovom výskumnom inštitúte. Myš napriek tomu vyzerala úplne inak, než vyzerajú myši dnes. Vyrobená bola z dreva a mala len jediné červené tlačidlo umiestnené v pravom hornom rohu. Chýbalo jej aj typická gumená guľôčka. Na pohyb po podložke slúžili dve kovové kolieska – jedno pre pohyb do hora, druhé do strán. Prečo sa s myšou nedalo pohybovať aj diagonálne? Dôvodom bolo jej hlavné využitie. Poslúžiť mala najmä na úpravu textu a rýchly presun medzi písmenami a riadkami.

Prekvapivý experiment sa podpísal pod osud myši

Na osude myši sa podpísal aj experiment, v ktorom W. English spolu s kolegom D. Engelbartom požiadali ľudí, aby okrem myši vyskúšali aj ďalšie zariadenia na presun medzi textom a následne si vybrali to, ktoré im vyhovuje najviac. Pre väčšinu z nich to bola práve myš. Verejnosť sa s ich vynálezom oboznámila až o päť rokov neskôr na konferencii venovanej spracovaniu textu, hypertextovým odkazom a videokonferenciám.

Napriek vynálezu W. English nezbohatol

Doposiaľ však nikto presne nevie, odkiaľ sa vzalo pomenovanie „počítačová myš“. Jedným z dohadov je tvar myši a káblik, ktorým bola pripojená k počítaču. Práve on mal pripomínať myší chvost. „V prvej správe sme museli zariadenie nejako pomenovať a "hnedá skrinka s tlačidlami“ nebola veľmi vhodným názvom," uviedol W. English. Museli preto vymyslieť krátke a výstižné meno a zrodila sa tak „myš“. V roku 1971 W. English opustil Stanfordov výskumný inštitút a začal pracovať pre výskumné centrum Parc firmy Xerox. Práve tam navrhol nový spôsob pohybu myši – kolieska nahradil gumenou guľôčkou, ktorá sa na dlhé roky v myšiach udomácnila.

W. English na svojom vynáleze nikdy rozprávkovo nezbohatol. Patent a duševné práva vlastnila firma Xerox. V roku 1987 jej práva vypršali a patent bol tak sprístupnený verejnosti. Práve vďaka tomu sa myš stala samozrejmou súčasťou všetkých počítačov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #myš #počítačová myš #Xerox #William English #periférie