Pri budovaní 5G by si mali krajiny EÚ hájiť najmä vlastné záujmy

Do témy budovania 5G sietí zasahuje aj politika. EÚ naďalej požaduje kybernetickú nepriestreľnosť, stráca však svoju suverenitu.

24.09.2020 07:00
5G Foto:
Môže budovanie 5G sietí ohroziť národnú bezpečnosť?

Možno si spomeniete na časy, keď na Slovensko dorazili 3G siete. V ľuďoch vyvolali obrovskú zvedavosť a mnoho z nich sa nevedelo dočkať toho, ako budú na internete surfovať rýchlosťou, o ktorej sa im pri 2G ani nesnívalo. Problémom však bolo pokrytie. K 3G malo spočiatku prístup len obmedzené množstvo ľudí, prevažne v mestách a ich okolí. Rozširovanie pokrytia nebolo tak rýchle, ako by si mnohí predstavovali. V čase, keď sa už 3G stalo akýmsi zlatým štandardom sa o slovo začalo hlásiť LTE alebo 4G. Prísľuby vysokej rýchlosti, lepšieho pokrytia stačili na to, aby siete štvrtej generácie ľudia privítali s otvorenou náručou. Pri 5G je však situácia značne odlišná. Veľký vplyv na to majú aj dezinformácie, ktoré sa na internete šíria a majú medzinárodný presah.

Prípravu 5G tendrov, ale aj plánované zavádzanie sietí do praxe a ich koexistenciu v ekosystéme 2G, 3G a 4G sietí brzdí práve opatrnosť operátorov. Aby toho nebolo málo, do problematiky vstupujú aj národné či európske regulácie a rozhodnutia krajín, či pri budovaní sietí postupovať spoločne alebo nezávisle. V Spojených štátoch majú navyše aj ďalšiu dilemu – môže budovanie 5G sietí ohroziť národnú bezpečnosť? Zdalo by sa, že americká administratíva v tom má jasno, a preto nechce do budovania sietí pripustiť aj zahraničných hráčov. Týmto spôsobom však vyvíja aj tlak na svojich európskych partnerov, s ktorými chce vytvoriť protiváhu proti mimoregionálnej sfére vplyvu.

Pre EÚ má prioritu “kybernetická nepriestreľnosť”

Európska únia pri budovaní 5G sietí, ale aj kritickej infraštruktúry, zohľadňuje množstvo faktorov, medzi inými aj “kybernetickú nepriestrelnosť.” Ak by sa však o niečo mali štáty únie spoločne usilovať, je to suverenita a spoločný európsky digitálny trh. A navyše, pokiaľ má byť predmetom aj kritická infraštruktúra, ktorá je otázkou národnej bezpečnosti, musia byť krajiny EÚ pri rozhodnutiach nezávislé a plne zvrchované. Digitálna nezávislosť totiž priamo vplýva na konkurencieschop­nosť Únie na globálnom IT trhu, ktorému dominujú Spojené štáty a Čína.

Krajiny ako Slovensko by mali byť takisto vypočuté v kontexte vytvárania a schvaľovania politiky EÚ ako celku. Kým niektorí volajú po 5G “vytvorenom v Európe”, pre iných je dôležité najmä zosúladenie národných regulačných rámcov, ktoré by pomohli vytvoriť jednotný digitálny trh, no zároveň by štátom zanechali suverenitu pri výbere poskytovateľov 5G riešení. Riešení, ktoré priamo reflektujú na národné potreby a záujmy a idú cestou otvoreného sieťového ekosystému, ktorý je v priamom kontraste so silnými reguláciami na trhu v Spojených štátoch.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Spojené štáty #5G #budovanie 5G sietí