V iPhonoch pribudne viac reklamy

Apple síce s obmedzeným sledovaním používateľov klepol Facebooku po prstoch, sám však plánuje zobrazovať viac reklamy v obchode App Store.

06.05.2021 13:00
Apple, iPhone 12, iPhone 12 mini Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Môže operačný systém fungovať úplne zadarmo? Môže, ale… Google svoj operačný systém Android síce nespoplatňuje, no odmenou sú mu údaje o používateľoch, ktoré následne predáva v rámci cielenej reklamy. Podobne funguje aj Facebook, ktorý zarába na informáciách, ktoré o sebe prezradia používatelia. Čím viac sú aktívni, tým majú pre sociálnu sieť väčšiu hodnotu, pretože o dáta na presné cielenie reklám majú záujem všetci inzerenti.

Ak reklamám nejaká firma odolávala, bol to Apple. Uzavretý operačný systém iOS funguje len na iPhonoch a iPadoch a Apple si všetky dáta nechával viac menej pre seba. V operačnom systéme sa žiadna reklama dlhé roky nenachádzala. Zmena prišla až s operačným systémom iOS 13, v ktorom Apple začal po prvýkrát nenápadne zobrazovať reklamu ukrytú do obchodu s aplikáciami App Store. Ako informuje server BBC, reklamy by v obchode malo onedlho pribudnúť ešte viac.

Reklama v obchode App Store bude po novom oveľa výraznejšia, aj keď propagovať bude len konkrétne aplikácie. Zobrazovať sa bude na úvodnej vyhľadávacej obrazovke v časti “odporúčané”. Na spoplatnenie reklamy bude Apple využívať takzvaný CPM model (náklady na tisíc zhliadnutí). Skutočná cena však bude licitovaná vo forme aukcie. Za reklamu budú vývojári platiť vtedy, keď aspoň bude aspoň polovica reklamného miesta zobrazená na jednu sekundu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #facebook #iOS #App Store