EÚ zjednotí nabíjacie konektory. Prispôsobiť sa bude musieť aj Apple

Výrobcovia mobilov sa už nebudú môcť vyhovárať a naďalej vzdorovať. Všetky nové mobily budú musieť zrejme už o dva roky povinne používať USB-C konektor. Bez výnimky.

26.04.2022 08:00
nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

“Európska únia pracuje na tom, aby sa USB typ-C stal jednotným štandardom pre nabíjanie drobnej elektroniky,” píše na svojich stránkach Európsky parlament. Parlamentný Výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov 20. apríla podporil návrh Komisie ohľadom zavedenie jednotnej nabíjačky pre mobilné telefóny a iné malé elektronické zariadenia, ako sú tablety, čítačky kníh, fotoaparáty a ďalšia malá osobná elektronika. Ľudskou rečou – ak návrh podporia členské štáty v májovom hlasovaní, smernica by mala vstúpiť do platnosti do konca roka. Členské štáty budú mať následne dva roky, aby ju preniesli do svojej legislatívy a rovnako dva roky budú mať aj výrobcovia, aby prispôsobili vývoj a výrobu svojich zariadení.

Pre väčšinu výrobcov nová legislatíva nie je žiaden problém, keďže väčšina nových zariadení, ktoré vyrábajú už nabíjacím konektorom USB-C disponuje. Iná situácia je u Apple, ktorý dlhé roky vzdorovito akýkoľvek nátlak odmieta. Všetky smartfóny a donedávna aj tablety mali len konektor Lightning, kvôli čomu boli užívatelia odkázaní len na kúpu originálneho alebo drahšieho kompatibilného príslušenstva. Firma na reguláciu namietala s tým, že má poškodzovať budúce inovácie a prispieť k vytváraniu veľkého množstva elektronického odpadu.

USB-C bez výnimky. Prispôsobiť sa musí aj Apple

Konektor Lightning používajú iPhony bez zmeny už od roku 2012. Aj napriek protestom bude mať však Apple veľmi veľa času na to, aby vývoj nových iPhonov prispôsobil. Nakoniec, urobil tak aj pri notebookoch a tabletoch, ktoré už niekoľko rokov používajú konektory USB-C.

Regulácia ale môže priniesť aj jednu nepríjemnosť – výrobcovia nebudú k mobilom baliť nabíjačky. Očakáva sa totiž, že užívatelia budú používať niektorú z nabíjačiek, ktoré už vlastnia. To by za normálnych okolností nebol problém, ak by väčšina nových mobilov nepodporovala zrýchlené nabíjanie, na ktoré je potrebná výkonná nabíjačka priamo od výrobcu. Ak preto budú chcieť majitelia nových zariadení naplno využiť všetky vychytávky, výkonnejšiu nabíjačku si napokon budú musieť kúpiť samostatne a za príplatok.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Apple #nabíjačka #Lightning #USB-C #nabíjací konektor