Microsoft dá stopku hlasovej asistentke Cortana. Definitívne ju vypne

Hlasová asistentka Cortana skončí po ôsmich rokoch. V silnej konkurencii neobstála a Microsoft s ňou zmeškal vlak. Oveľa väčší potenciál majú systémy Bing Chat a Copilot, vďaka ktorým môže Microsoft získať výrazný náskok.

06.06.2023 08:00
Microsoft, Windows 10, počítač, plocha Foto:
Hlasová asistentka Cortana bola súčasťou operačného systému Windows 10.
debata

V lete 2015 Microsoft predstavil novú verziu operačného systému Windows 10, ktorý bol ako prvý určený pre osobné počítače, tablety a smartfóny zároveň. Vízia firmy, že Windows 10 sa stane jednotnou platformou pre rôzne typy prístrojov sa však nenaplnila. Rovnako, ako aj jej ambície v segmente smartfónov. Desiatka okrem množstva funkčných noviniek priniesla aj modernejší prehliadač Edge a hlasovú asistentku Cortana. Tá si však za posledných osem rokov žila vlastným, nie veľmi úspešným, životom. A aj keď ju využíval len málokto, stále bola súčasťou operačného systému.

O tom, že Microsoft Cortanu skôr či neskôr ‚zareže‘ napovedalo viacero udalostí. Posledným klincom do rakvy ale bolo predstavenie systému Bing Chat, ktorý do vyhľadávača Bing integruje umelú inteligenciu ChatGPT. Cortana sa tak stala úplne nepotrebným a zbytočným nástrojom, ktorý neobstojí ani v silnej konkurencii obyčajných hlasových asistentov na čele so Siri alebo Alexou.

Cortanu nahradí umelá inteligencia

Cortana už nemá vo Windowse a ďalších nástrojoch Microsoftu miesto aj kvôli systému Copilot, ktorý za pomoci umelej inteligencii dokáže používateľa oslobodiť od niektorých rutinných činností, prípadne mu pomôcť s písaním e-mailu, príravou dokumentov, prezentácií a s úpravou tabuliek. Copilot má navyše potenciál dopomôcť Microsoftu dobehnúť zameškaný vlak. Kým Siri je síce jednoduchá a funkčná, je veľmi nepresná a má veľké medzery v rozsahu činností, s ktorými vie používateľovi pomôcť. Asistent Google zas dokáže vyhľadávať informácie, no vykonávanie príkazov mu veľmi nejde. Alexa si poradí s príkazmi aj s vyhľadávaním na internete, no má problémy v iných ekosystémoch. Ak preto Microsoft rozšíri Copilot aj do podoby hlasovej asistentky, nielen textového „príkazového riadku“, môže pred konkurenciou získať obrovský náskok.

Cortana sa naveky vytratí z ekosystému Microsoftu koncom tohto roka, keď vo Windowse už nebude fungovať v podobe samostatnej aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia #Cortana #Copilot #Bing Chhat