Raz zákazníkom, navždy otrokom? Apple čelí závažným obvineniam z monopolu

Ministerstvo spravodlivosti v Spojených štátoch a 15 amerických štátov zažalovali Apple za manipulovanie trhovej súťaže, monopolizáciu mobilného segmentu a zámerné vytváranie bariér vo vlastnom ekosystéme.

23.03.2024 08:00
spravodlivosť, váhy, kniha, kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nie je to prvýkrát, čo musí Apple obhajovať spoju pozíciu férového trhového hráča. Najväčšie problémy firme odjakživa spôsobovali regulátori v Európskej únii, ktorí dbajú na dodržiavanie trhovej súťaže dôraznejšie než iné krajiny. Tentokrát má však Apple “opletačky” na domácom trhu. Americké ministerstvo spravodlivosti a 15 štátov firmu zažalovali za monopol, ktorý má poškodzovať trh a aj spotrebiteľov. “Spotrebitelia by nemali platiť vyššie ceny len preto, že spoločnosti porušujú protimonopolné zákony. Ak nezasiahneme, Apple bude posilňovať svoj monopol na trhu so smartfónmi,” uviedol generálny prokurátor Merrick Garland.

Ministerstvo spravodlivosti tiež tvrdí, že Apple si za nové iPhony môže účtovať až 1599 dolárov a mať tak z predaja zisk väčší než ktorákoľvek iná konkurenčná firma. Apple navyše neúmerne spoplatňuje svoje služby poskytované partnerom – od softvérových vývojárov, cez vydavateľov kreditných kariet až po rivalov ako je Google. Výsledkom toho je neúmerný rast spotrebiteľských cien korelujúci so zvyšujúcim sa ziskom firmy.

Komplikovaný prechod ku konkurencii

Apple tiež čelí obvineniam, že svojim zákazníkom komplikuje alebo úplne znemožňuje prechod ku konkurencii. Podľa žalobcov majú konkurenti notorický problém s bezproblémovým chodom svojich alternatívnych komunikačných platforiem na zariadeniach Apple. Zákazníci takisto nemajú príliš na výber, ak sa rozhodnú používať hodinky iných značiek, ktoré nie sú priamo integrované do ekosystému Apple. Ich funkčnosť je buď značne obmedzená alebo je nastavenie hodiniek príliš komplikované. Firma mala taktiež využiť aj ďalšie mechanizmy na potlačenie konkurencie, ktoré sa priamo dotkli cloudových streamovacích služieb a digitálnych peňaženiek.

Americká firma obvinenia odmieta s tvrdením, že “súdny spor ohrozuje podstatu nášho fungovania a princípy, vďaka ktorým sa naše produkty odlišujú od iných v silne konkurenčnom prostredí. Ak by bola žaloba úspešná, ohrozila by naše možnosti pri vytváraní produktov, ktoré ľudia od Apple očakávajú – kde sa navzájom prelína hardvér, softvér a služby.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Spojené štáty #monopol #trhová súťaž