Spotify má novinku. Umelá inteligencia vám poradí s výberom hudby

Spotify vo vybraných krajinách testuje doplnok, ktorý za pomoci umelej inteligencie dokáže vytvárať zoznamy skladieb na želanie.

12.04.2024 08:05
Spotify, playlist, AI Foto:
Umelá inteligencia v podaní Spotify.
debata

Prehrabať sa labyrintom skladieb, hudobných interpretov či nových albumov býva občas naozaj ťažké. Streamovacie služby sa preto svojim používateľom snažia hľadanie uľahčiť aspoň tým, že im odporúčajú hudbu na základe skladieb, ktoré už v minulosti počúvali. Je to dokonalé? Nie. Trafia sa do hudobného štýlu? Nie vždy. Je to však lepšie ako nič. Často sa preto stáva, že napriek stovkám miliónov skladieb, ktoré sú v katalógu dostupné, počúvate dookola viac menej to isté. Veď komu by sa už chcelo hľadať na Google nových zaujímavých interpretov? Spotify možno našlo riešenie. Ako inak, než s použitím umelej inteligencie.

Streamovacia platforma vo vybraných krajinách testuje hybridný systém automatizovaného vytvárania zoznamov skladieb na základe presných požiadaviek. Ako to funguje? Napríklad ak chodievate pravidelne cvičiť a ste už unavení z počúvania 50 skladieb z vášho plylistu, ktoré hrajú dookola, môžete priamo v aplikácii zadať konkrétnu požiadavku v štýle: „Vytvor zoznam na crossfit s rytmickými skladbami na štýl Red Hot Chilli Peppers ale bez spevu.“ Po vytvorení základného playlistu však môžete požiadavku ešte ďalej upresniť napríklad nasledovne: „Vynechaj skladby z 90. rokov a pridaj hudbu s výraznejšími basmi.“ Umelá inteligencia sa následne o všetko postará a vytvorí vám tak playlist priamo na mieru.

V súčasnosti Spotify funkciu testuje vo Veľkej Británii a Austrálii. Po úspešnej pilotnej prevádzke ju plánuje rozšíriť aj ďalej do sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Spotify #playlist