Už aj Telekom Slovákom vypne 3G sieť. Apeluje na výmenu starej SIM karty

Slovak Telekom oznámil začiatok postupného vypínania 3G siete. Ako prví sa k sieti tretej generácie nebudú môcť pripojiť obyvatelia okresov Zlaté Moravce a Žarnovica.

05.09.2023 08:15
4G, 3G, LTE, mobilná sieť, operátor Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Bola to len otázka času. Mobilní operátori vo viacerých krajinách vypínajú zastaralé 3G siete a v prevádzke ponechávajú len siete štvrtej, piatej a výnimočnej aj druhej generácie. Prvou krajinou, ktorá opustila 3G bol Taiwan v roku 2018. Po novembri 2021 ho nasledovali Česká republika, Nemecko, Singapur či Malajzia. Na Slovensku ako prvý ohlásil vypínanie 3G siete Orange. V decembri minulého roka informoval, že sieť vypne ešte o čosi skôr, ako pôvodne plánoval. Z portfólia ju vyradí k 31. decembru tohto roka. Vypínať staršiu sieť plánuje do konca roka aj O2 a najnovšie to ohlásil aj Slovak Telekom.

Slovak Telekom bude postupne vypínať 3G v priebehu štvrtého kvartálu tohto roka. Už 3. októbra sa na sieť tretej generácie nebudú môcť pripojiť zákazníci v okresoch Zlaté Moravce a Žarnovica. Operátor preto apeluje, aby zákazníci, ktorí majú v mobile staršiu SIM kartu navštívili predajňu, prípadne si ju nechali vymeniť objednaním novej karty cez internet. Zákazníci, ktorí nevedia, či ich SIM karta podporuje aj 4G či 5G sieť, si môžu kompatibilitu skontrolovať na špeciálnej stránke Telekomu venovanej vypínaniu 3G.

Niektorí operátori v zahraničí okrem 3G sietí už stihli vypnúť ešte staršie 2G siete. Jednými z prvých boli mobilní operátori v Austrálii, ktorí tak urobili už v roku 2016. Na Slovensku však Orange, Telekom a ani O2 v dohľadnej dobe 2G vypínať neplánujú. Dôvodom sú relatívne nízke náklady na jej prevádzku, dobrá infraštruktúra a základná konektivita, ktorú naďalej poskytuje na odľahlých miestach s obmedzeným signálom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Orange #O2 #4G #5G #3G #2G