Prvé zoznámenie: ultraľahký Asus ExpertBook B9 OLED. Extrém medzi biznis notebookmi

Asus ExpertBook B9 OLED je najľahší 14-palcový biznis notebook s OLED displejom na svete. Váži len 990 gramov.

14.09.2023 07:00
Asus ExpertBook B9 OLED (2023) Foto: ,
Asus ExpertBook B9 OLED práve prichádza na slovenský trh.
debata (12)

Prívlastok „extrémny“ možno vplyvom príliš častého používania v médiách trochu zdevalvoval. V prípade firemného notebooku, ktorý sme mali možnosť aspoň na pár hodín vyskúšať, je však úplne namieste. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Tým, ktorý sa ponúka ako prvý, je fakt, že je to najľahší 14-palcový biznis notebook s OLED displejom na svete. Jeho hmotnosť sa dokonca podarilo „zraziť“ pod magickú hranicu jedného kilogramu – váži len 990 gramov.

Ľahší, výkonnejší, odolnejší

V pretekoch o najľahší prenosný počítač sa dnes ráta každý gram, preto sú často ultraľahké notebooky ochudobnené o výbavu a mávajú aj slabšiu výdrž. V prípade ExpertBooku B9 od Asusu to absolútne neplatí. Ultraľahký notebook nedáva zmysel, ak sa vám vybije už počas cesty lietadlom, keď dolaďujete napríklad prezentáciu pre obchodného partnera. To sa vám s testovaným ExpertBookom nemôže stať.

Pri bežnej práci by vám jeho 63 Wh li-polymérová batéria mala určite vydržať približne 11 hodín, takže v praxi ho s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete musieť nabíjať minimálne jeden celý pracovný deň. Môžete si navyše nastaviť aj ochranu batérie tak, aby sa nenabíjala na viac ako 80 percent, čo zaručí jej dlhšiu životnosť.

Displej možno vyklopiť až v 180-stupňovom uhle. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Asus ExpertBook B9 OLED (2023) Displej možno vyklopiť až v 180-stupňovom uhle.

Z hľadiska konektivity tak dobre ako ExpertBook B9 OLED často nie sú vybavené ani podstatne väčšie prenosné počítače. Pre názornosť stačí základná enumerácia. V jeho výbave sú 1× USB Type A, 2× Thunderbolt 4.0 Typ C (USB-C), HDMI port, 3,5 mm kombinovaný audiokonektor a slot na zámok Nano Kensington. V ultratenkom tele notebooku (maximálna hrúbka je len 1,6 cm) by ste márne hľadali klasický ethernetový konektor. Neznamená to však, že ho káblom do firemnej siete nepripojíte. Dostanete k nemu totiž príslušnú redukciu, ktorú možno pripojiť do mini HDMI.

Popri dobrej konektivite a dlhej výdrži je pri „cestovnom“ firemnom notebooku dôležitá aj ďalšia vec. Jeho odolnosť. S ňou súvisí ďalší z „extrémov“ Asus ExpertBooku B9. Je vyrobený z unikátnej lítiovo-horčíkovej zliatiny, patriacej k najľahším zliatinám na svete. Vďaka nej má nielen už spomenutú rekordne nízku hmotnosť, ale zároveň mimoriadnu odolnosť, zodpovedajúcu americkému vojenskému štandardu MIL-STD-810H.

Maximálny výkon, maximálna bezpečnosť

A teraz sa pozrime na to najdôležitejšie – čo má tento zaujímavý stroj „pod kapotou“. Už z jeho modelového označenia je jasné, že využíva 14-palcový OLED displej s pomerom strán 16:10 a rozlíšením 2 880 × 1 800, RAM môže byť až 64 GB a poháňajú ho (aj) výkonné procesory Intel Core vPro 13. generácie, buď i5, alebo i7. Na užívateľské dáta sú v jeho tele k dispozícii sloty pre SSD disky, takže pokojne môžete mať k dispozícii maximálnu kapacitu až 2 TB. Ako operačný systém slúži Windows 11 Pro.

Asus ExpertBook B9 OLED (2023)
Asus ExpertBook B9 OLED (2023)
+21Asus ExpertBook B9 OLED (2023)

Keďže ide o kompaktný notebook (rozmery sú 31,1 × 21,5 × 1­,6 cm), nemá numerickú klávesnicu. Tú však ASUS integroval priamo do rozmerného touchpadu. Aktivujete ju kliknutím na malú ikonku v jeho pravom hornom rohu a môžeme potvrdiť, že funguje absolútne bezchybne. Aj s aktivovanou klávesnicou plní touchpad svoj pôvodný účel, takže ak robíte viac s číslami, nepotrebujete ju stále vypínať a zapínať.

Pre firemný notebook je samozrejmý maximálny dôraz na ochranu dát. ASUS ExpertBook B9 OLED je preto vybavený robustnými, viacvrstvovými bezpečnostnými funkciami. Samotná použitá platforma Intel vPro umožňuje aj vzdialenú správu a automatizované riešenie problémov a pokročilú virtualizáciu, čím znižuje náklady na správu a zabezpečuje bezpečnosť údajov. Samozrejmosťou je aj biometrická ochrana s integrovaným snímačom odtlačkov prstov a infračervenou kamerou s technológiou ASUS Adaptive Lock na prihlasovanie tvárou.

Z hľadiska konektivity je Asus ExpertBook B9... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Asus ExpertBook B9 OLED (2023) Z hľadiska konektivity je Asus ExpertBook B9 OLED vybavený lepšie, než mnohé podstatne väčšie a ťažšie prenosné počítače.

K dispozícii je aj ochrana na hardvérovej úrovni proti malvéru a sofistikovaným kybernetickým útokom, ktorú posilňuje voliteľný čip TPM 2.0. Myslelo sa aj na také drobnosti, ako je integrované prekrytie zabudovanej kamery.

A keď sme už pri kamere a tým aj pri videohovoroch: ExpertBook B9 OLED optimalizuje videokonferencie použitím technológie obojsmerného potlačenia šumu, ktorá využíva prvky strojového učenia na zabezpečenie obojstranne čistej a maximálne zrozumiteľnej komunikácie. Je vybavený webovou kamerou ASUS AiSense, ktorá maximalizuje vizuálnu čistotu, znižuje obrazový šum, analyzuje okolité prostredie a aplikuje farebné tóny tak, aby používateľ vyzeral čo najlepšie. Automatické rámovanie udržiava tvár hovoriaceho počas videohovorov a videokonferencií v strede, čo udržiava sústredenie všetkých účastníkov. Samozrejmosťou je možnosť rozmazania pozadia v reálnom čase.

Záver

Možno to nie je úplne najdôležitejšie, ale je nám sympatický dôraz, ktorý ASUS pri tomto notebooku kládol aj na ekológiu. Pre zaujímavosť – pri jeho výrobe bola využitá patentovaná technológia Thixomolding. Aj vďaka nej sa odpad z materiálu sa znížil o 29 % a čas výroby sa skrátil až o 75 %.

Numerická klávesnica je integrovaná do veľkého... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
Asus ExpertBook B9 OLED (2023) Numerická klávesnica je integrovaná do veľkého touchpadu, aktivovať ju možnou ikonkou v jeho pravom hornom rohu.

Notebook je zároveň zo 70 percent vyrobený z recyklovaného kovu a papierový obal je vyrobený zo zmesi materiálov z lesov s certifikátom FSC (Forest Stewardship Council, to znamená, že les je obhospodarovaný zodpovedne a s dôrazom na ekológiu) a recyklovaných materiálov. Dokonca aj z boxu na príslušenstvo možno poskladať podložku pod notebook. Vyskúšali sme, zložíte ju za chvíľku a pôsobí celkom solídne.

Asus ExpertBook B9 OLED je v rámci svojej kategórie jednoznačne najlepším strojom, aký sa nám dostal v poslednom období do rúk. Vzhľadom na kompaktné pomery ponúka prekvapujúco širokú konektivitu, vysokú úroveň bezpečnosti a bezkonkurenčnú výdrž. Navyše z nášho pohľadu je pri ňom rozhodne zaujímavý aj pomer cena/hodnota. Cena bude závisieť od konfigurácie. Testovaný noebook využíval procesor Intel I7–1355U, RAM 16 GB, SSD disk 1TB a ako operačný systém slúžil Windows 11 Pro. V tejto konfigurácii sa jeho cena začína na 1 849 eurách.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #asus #ExpertBook B9 OLED #najľahší notebook #biznis notebook