Prví novinári už dostali kvôli umelej inteligencii košom. Server Gizmodo vyhodil štyroch redaktorov

Španielska redakcia internetového denníka Gizmodo prišla aj o posledných redaktorov, ktorí v španielčine písali o novinkách zo sveta IT. Denník ich nahradil umelou inteligenciou, ktorá namiesto autorských článkov bude do španielčiny prekladať pôvodný anglický obsah.

15.09.2023 08:00
počítač, ruky, bankovníctvo, hacker,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Niektoré zamestnania umelá inteligencia ovplyvní viac, iné menej. Faktom však je, že do určitej miery sa s ňou bude musieť naučiť fungovať takmer každý. Umelá inteligencia má už dnes dopad na pracovné miesta a v blízkej budúcnosti sa jej vplyv bude ešte viac prehlbovať. Jedným príkladom za všetky je španielska redakcia internetového denníka Gizmodo, ktorá dostala kvôli umelej inteligencii košom. Americký prevádzkovateľ sa rozhodol vyhodiť všetkých zamestnancov, ktorí tvorili autorský obsah v španielskej mutácii denníka a nahradiť ich umelou inteligenciou. Tá namiesto nového obsahu len prekladá pôvodný anglický obsah do španielčiny.

Umelá inteligencia prekladá anglické články

Ako informoval server The Verge, španielska redakcia mala len štyroch zamestnancov, ktorí tvorili vlastný obsah od roku 2012. Jeden z nich sa na Twitteri (X) k celej situácii vyjadril nasledovne: “Ahojte priatelia. V utorok zatvorili redakciu GizmodoES, aby ju nahradili umelou inteligenciou prekladajúcou články. AI ma doslova pripravila o prácu,” uviedol Matías S. Zavia. Všetky články, ktoré sú od 29. augusta v španielskej mutácii publikované sú označené ako “automatický preklad z originálu.” Prechod na automatický preklad umelou inteligenciou ale nebol podľa niektorých čitateľov plynulý. Na Twitteri (X) sa napríklad sťažovali, že rozčítaný článok sa odrazu opätovne preklopil do anglického originálu.

Server Gizmodo nie je prvým, ktorý sa rozhodol experimentovať s umelou inteligenciou v záujme šetrenia nákladov. Viacero veľkých vydavateľstiev skúša nahradiť redaktorov v sekciách, ktorých správa je časovo náročná. Umelá inteligencia by mohla nájsť uplatnenie pri sumarizovaní noviniek alebo pri predčítaní textu. Podľa viacerých analytikov však v dohľadnej dobe novinárov úplne nahradiť nedokáže.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI #Gizmodo