Päť slovenských stredoškolákov patrí medzi svetovú špičku. Navrhli unikátny vodíkový dom

Pätica stredoškolákov zo Slovenska postúpila do finále medzinárodnej robotickej súťaže FIRST Global, ktorá sa už o dva týždne uskutoční v Singapure. V silnej konkurencii zabojujú s projektom, ktorý rieši skladovanie energeticky bohatého vodíka.

25.09.2023 08:00
FIRST Global, FIRST Global Slovakia Foto:
Tímové foto slovenskej reprezentácie
debata

Súťaž FIRST Global je akýmsi etalónom robotických súťaží pre stredoškolákov. Organizuje ju rovnomenná americká nezisková organizácia, ktorá v duchu olympiády usporadúva medzinárodnú robotickú súťaž, ktorej hlavným cieľom je prebudiť v mladých ľuďoch po celom svete nadšenie pre vedu, technológie, strojárstvo a matematiku. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že súťaž je len o robotike, nie je tomu tak. FIRST Global chce prostredníctvom nadaných študentov riešiť aj mnohé problémy súčasnej doby – od ekológie, cez energetiku až po dopravu.

Mladých študentov zo Slovenska nominuje do celosvetového kola odborná porota v miestnej súťaži First Global Slovensko. Do Singapuru sa tento rok prebojovala pätica mladých stredoškolákov, ktorí sa vďaka užšej nominácii v termíne od 7. do 10. októbra popasujú o celkové prvenstvo s deviatimi najlepšími tímami sveta. Študenti sa okrem stavby robota zamerali aj na prípravu inovatívneho projektu so zameraním na skladovanie vodíka pre účely uchovania energie. Na vývoji konceptu spolupracovali s vedcami zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Projekt je výnimočný nielen absorpciou vyrobeného vodíka pri izbovej teplote, ale aj využívaním tepelných strát v prospech vykurovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #First Global #FIRST Global Slovakia #vodíkový dom