Nový iPhone 15 sa prehrieva. Na vine má byť chyba v operačnom systéme, nie hardvér

Apple musí už tretíkrát opravovať chyby v novom systéme iOS 17. Posledná chyba spôsobuje výrazné prehrievanie iPhonu.

03.10.2023 08:00
iPhone 15 Pro, Pro Max, iPhone, Apple Foto:
Nové iPhony 15 Pro a 15 Pro Max.
debata

Nebýva zvykom, aby musel Apple opravovať hneď niekoľko chýb v operačnom systéme krátko po jeho predstavení. Nový iOS 17 vyšiel len pred dvoma týždňami a Apple ho musel už dvakrát aktualizovať. Ani najnovšia verzia systému 17.0.2 však neopravuje ďalšiu, tisíckami používateľov hlásenú, chybu – prehrievanie. Týkať sa má prednostne nových iPhonov 15 Pro, ktoré sa začali predávať len minulý týždeň. Používatelia hlásia, že ich telefón je po krátkom používaní horúcejší, než by očakávali. Apple zakrátko na to potvrdil, že tomu tak naozaj je. “Odhalili sme niekoľko scenárov, pri ktorých sa môže iPhone zohriať viac než býva zvykom. Zariadenie sa môže javiť horúcejšie počas prvých niekoľkých dní po aktivácií alebo obnove nastavení kvôli zvýšenej aktivite aplikácií na pozadí,” uviedla spoločnosť pre magazín Forbes.

Už tretia aktualizácia systému v priebehu mesiaca

Podobný efekt by nemal nikoho prekvapiť. Nové smartfóny obsahujú výkonné čipy, ktoré sa môžu pri plnom výkone výrazne zahrievať. Na plné obrátky ich môže napríklad “vytočiť” veľké množstvo naraz inštalovaných aplikácií a ich nastavovanie. Avšak to by nebol hlavný problém. “Zistili sme, že systém iOS 17 obsahuje chybu, ktorá sa môže týkať niektorých používateľov a bude opravená v najbližšej softvérovej aktualizácii. Ďalší objavený problém sa týka niektorých aktualizácií v aplikáciách tretích strán, ktoré spôsobujú vyťažovanie systému. S vývojármi týchto aplikácií už spolupracujeme na oprave, ktorú očakávame čoskoro,” dodal Apple.

Firma tak vyvracia špekulácie o tom, že prehrievanie môže mať na svedomí nový materiál – titán, z ktorého je zhotovená šasi v iPhonoch 15 Pro a 15 Pro Max. Keďže k prehrievaniu dochádza aj pri modeloch 15 a 15 Plus, tieto mýty to automaticky vyvracia. Pravdou, ktorá nesúvisí s prehrievaním ale odolnosťou však je, že dvojica najdrahších iPhonov má aj napriek relatívnej tvrdosti titánu sklony k ohýbaniu zadného krytu. Apple telo nových iPhonov zhotovil z tepelne lepšie vodivého titánu no bez spevňujúcej zliatinovej medzivrstvy, ktorou disponovali staršie iPhony 14 v kategórii Pro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone 15 #iOS 17