Umelá inteligencia môže do roku 2030 pripraviť o prácu až 2,4 milióna Američanov

Na prácu ďalších 11 miliónov Američanov môže mať umelá inteligencia priamy dopad. Prichádza revolúcia podobná tej internetovej či počítačovej, tvrdia analytici.

05.10.2023 08:00
umela inteligencia Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak patríte k starším ročníkom, možno si spomeniete na vlnu znepokojenia, ktorú vyvolal príchod osobných počítačov. Podobne tomu bolo aj s príchodom internetu, ktorý obrátil doslova naruby spôsob, akým ľudia vyhľadávajú a pristupujú k informáciám. Obavy o stratu práce z dôvodov eliminovania niektorých inak manuálnych činností boli na mieste. Napokon počítače a internet mnohých ľudí o prácu aj pripravili. Oveľa viac pracovných miest však vytvorili. Každá nová éra má ale jedného spoločného menovateľa – potrebu prispôsobiť sa. Tak ako sa museli ľudia naučiť pracovať s počítačom a vyhľadávať informácie na internete, budú sa musieť naučiť pracovať aj s umelou inteligenciou. Čím skôr, tým lepšie.

Podľa najnovšej prognózy, ktorú zverejnila analytická firma Forrester by umelá inteligencia mohla do roku 2030 pripraviť o prácu až 2,4 milióna Američanov. Ďalších 11 miliónov ľudí by sa muselo vysporiadať s priamymi dopadmi umelej inteligencie (skr. AI) na ich každodennú prácu. V zverejnenej štúdii venovanej dopadu generatívnej umelej inteligencie na trh práce analytici konštatujú, že AI by mohla viac pracovných pozícií zmeniť, než eliminovať. Prichádzajúcim zmenám sa ale nevyhne nikto. Umelá inteligencia bude mať najväčší dopad na manuálnu prácu, no zmení sa aj charakter náplne ľudí pracujúcich v kanceláriách či na riadiacich pozíciách. Forrester tvrdí, že naviac by mohli byť ohrozené pozície ako kreatívny redaktor, výskumník v oblastí spoločenských vied, textár, korektor či administratívny pracovník. Paradoxne však ľudia, ktorí zarábajú menej než 60-tisíc dolárov ročne by mali byť ohrození menej než tí, ktorých zárobky sú 1,5-násobne vyššie.

Rekvalifikácia pre mnohých už nebude len voľbou, ale nevyhnutnosťou. Bežní pracovníci sa budú musieť naučiť fungovať s umelou inteligenciou tak, aby boli schopní nasadnúť na vlak väčšej pracovnej efektivity. Najväčšou výzvou bude umelá inteligencia pre ľudí v IT a kreatívnom sektore. Naopak, zamestnanci v doprave, stavebníctve či v poľnohospodárstve sa o prácu báť nemusia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #AI #Forrester