iRobot vylepšil Roombu. Robotický vysávač si sám vysype kôš aj doplní čistiaci roztok

Spoločnosť iRobot v týchto dňoch predstavila nové modely robotických vysávačov Roomba zo série j9+, ktoré si vďaka novému operačnému systému iRobot OS 7.0 lepšie poradia s rozpoznaním povrchu a druhu nečistôt.

13.10.2023 08:00
iRobot, Roomba, j9+, robotický vysavač Foto:
iRobot Roomba Combo j9+
debata

Je tomu už nejaký piatok, kedy sa na scéne objavili prvé robotické vysávače. Veľa toho však nedokázali. Bolo ich častokrát treba manuálne premiestňovať z miestnosti do miestnosti, zapínať ich pomocou tlačidla a v neposlednom rade im aj pripravovať “pôdu” pre vysávanie. V praxi to vyzeralo tak, že ste zo zemi museli najprv pozbierať veľké predmety, popremiestňovať stoličky a skryť všetky káble tak, aby sa do nich vysávač nezamotal. Po každom jednom vysávaní ste navyše museli vyprázdniť zbernú nádobu, ktorá sa zaplnila veľmi rýchlo. Častokrát ešte predtým, než vysávač stihol povysávať celý byt. A batéria? Tá veľakrát takisto nestačila na kompletné povysávanie stredne veľkého bytu a robot sa musel vrátiť do nabíjacej stanice, aby nabral druhý dych. To dnes už neplatí.

Robotické vysávače v priebehu rokov dospeli. Už nepotrebujú špeciálne “hýčkanie a opateru” a sú skôr tichým spoločníkom, ktorý na seba upozorní len notifikáciou na mobile. Nové vysávače dokonca zvládnu aj to, na čo kedysi boli potrebné dve samostatné zariadenia – vysávanie a mopovanie. Spoločnosť iRobot, ktorá svoj prvý mopovací robot predstavila ešte v roku 2010 sa v týchto dňoch pochválila vylepšeným kombinovaným robotom Roomba Combo j9+. Jeho cena nie je ani zďaleka ľudová. Za model s plniacou a vysýpacou dokovacou stanicou si výrobca pýta až 1299 eur. “Robotický vysávač a mop Roomba Combo j9+ dominuje vo svojej triede a je navrhnutý tak, aby si poradil s nečistotami, srsťou z domácich zvierat a inými nečistotami s bezkonkurenčnou presnosťou,” píše spoločnosť na svojej stránke.

iRobot Roomba Combo j9+ Foto: iRobot
iRobot, Roomba, j9+, robotický vysavač iRobot Roomba Combo j9+

Nový model využíva štvorstupňový čistiaci systém a dvojité gumené kefy s výkonnejším saním a tlakovým čistením. Robot takisto využíva systém zvaný D.R.I (Dry Rug Intelligence), ktorý zodvihne mop do výšky, ktorá mu umožní nasucho povysávať aj koberec s vysokým vlasom. Spolu s predstavenou novinkou výrobca aktualizoval aj operačný systém vysávača – iRobot OS 7.0, ktorý utilizuje funkciu SmartScrub pre dôslednejšie čistenie podlahy pri mokrom čistení. Inak povedané, mop podlahu len nevytrie, ale viac znečistené miesta bude s väčším tlakom “drhúť” dovtedy, kým nebudú čisté. Novinkou operačného systému je aj funkcia Dirt Detective, ktorá automaticky prioritizuje trasu tak, aby robot najprv vyčistil najviac znečistené miesta a miestnosti a na kúpeľňu a záchod si posvietil až nakoniec. Funkcia takisto automaticky mení nastavenia podľa typu povrchu.

Hlavným benefitom, na ktorý odkazuje aj prívlastok Combo je dokovacia stanica, v ktorej sa nachádza tak vrecko na nečistoty z vysávania, ako aj rezervoár na dopĺňanie čistiaceho roztoku na mopovanie. iRobot tvrdí, že vrecko s nečistotami, ktoré sa napĺňa samo pomocou reverzného sania, stačí vymeniť raz za dva mesiace. Čistiaci roztok treba doplniť zhruba raz za mesiac. Inak má fungovať vysávač úplne autonómne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #iRobot #Roomba #robotický vysávač #Combo j9+