Bude už aj TikTok za poplatok? Sociálna sieť zaň zbaví ľudí reklám

TikTok pripravuje 5-dolárové mesačné predplatné, ktoré používateľov zbaví personalizovaných reklám. Nasleduje tak trend nastolený YouTubom a Twitterom (X).

07.10.2023 08:00
TikTok Foto:
Ilustračné foto
debata

Reklamy sú všade a je ich čoraz viac. Instagram, Facebook, Twitter, TikTok lákajú na užívateľský obsah, medzi ktorý primiešajú cielenú reklamu. Kým kedysi to bola jedna reklama za každým piatym príbehom na Instagrame, dnes sú to dve reklamy za každým druhým príbehom. A takto by sme mohli pokračovať so zoznamom ostatných sociálnych sietí, ktoré vedia, že reklamy ich o používateľov nepripravia. Tí, ktorým však prekážajú budú mať na výber. Instagram, Facebook a najnovšie aj TikTok testujú prémiové účty bez reklamy.

Podľa serveru BBC začala čínska firma ByteDance, ktorá prevádzkuje platformu TikTok, testovať 5-dolárové mesačné predplatné, ktoré používateľov zbaví cielených reklám. Tie sa zobrazujú všetkým používateľom starším ako 18 rokov. Podľa pozorovateľov prebieha pilotný test len na malej vzorke ľudí a nie je isté, že napokon aj uzrie svetlo sveta. V každom prípade, predplatné by čínskej firme mohlo navýšiť už aj tak miliardové ročné príjmy, ktorých presnú výšku ale nezverejňuje.

YouTube a Twitter (X) sú zatiaľ jedinými platformami, ktoré oficiálne spustili “bezreklamové” predplatné. Meta, ktorá prevádzkuje Facebook a Instagram plánuje minimálne v Európe ponúkať obdobné predplatné vo výške 10, respektíve 13 eur mesačne. Lacnejší variant odstráni reklamy z oboch sociálnych sietí na počítači, drahší aj v aplikácii na mobile. Spoločnosť ponuku údajne finalizuje a koordinuje s európskymi regulátormi. “V Meta si myslíme, že prevádzka bezplatných služieb by mala byť podporovaná cielenou reklamou. Avšak analyzujeme aj ďalšie možnosti, ktoré by vyhovovali vyvíjajúcim sa regulačným požiadavkám. Viac ale v tomto momente nemôžeme zdieľať,” uviedol hovorca spoločnosti pre britské BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #YouTube #TikTok #ByteDance #mesačné predplatné