Apple klesol predaj štvrtýkrát po sebe. Napriek obrovskému úspechu nových iPhonov

Apple sa nedarí dosahovať čísla rastu spred pandémie. Napriek predajnému ošiaľu, ktorý spôsobili nové iPhony. Najviac problémov firme robia počítače Mac a tablety iPad.

06.11.2023 09:00
iPhone 15 Pro, Pro Max, iPhone, Apple Foto:
Nové iPhony 15 Pro a 15 Pro Max.
debata

Keď firma predstaví nový produkt, po ktorom je dopyt taký veľký, že sa na vybavenie objednávky čaká aj niekoľko týždňov, neznamená to, že sa absolútny úspech. Príkladom je spoločnosť Apple, ktoré klesajú príjmy z predaja už štvrtý kvartál za sebou. Tentokrát firme klesli príjmy o jedno percento na 89.5 miliardy dolárov. Pre mnohých je toto číslo prekvapivé najmä kvôli obrovskému dopytu po nových iPhonoch 15, ktoré firma predstavila pred niečo vyše dvoma mesiacmi. Dôvodom poklesu je nižší predaj počítačov Mac a iPadov, ktoré sa stále nedokázali priblížiť k strmej rastovej krivke spred začiatku pandémie. Zrejme aj to je spolu so predvianočnou nákupnou horúčkou jedným z dôvodov, prečo sa Apple pri predstavení nových Macbookov Pro s procesorom M3 poponáhľal. Predstavil ich neobvykle rýchlo – prakticky len 10 mesiacov po uvedení predošlej generácie. Kvartálny predaj počítačov Mac medziročne klesol z 11,6 na 7,6 miliardy dolárov.

V správe pre investorov Apple uviedol, že jej čistý zisk dosiahol 23 miliárd dolárov, čo je paradoxne o 16 percent viac než v minulom roku. A práve na tomto čísle majú najväčší podiel iPhony, na ktorých predaji firma najviac profituje. Po predstavení iPhonu 15 Apple prekonal všetky rekordy v počte objednávok za tri mesiace. Aj preto sa na nové iPhony tak dlho čaká. “Pracujeme na tom, aby sme dokázali vyrábať viac. Veríme, že na konci tohto štvrťroku budeme schopní dosiahnuť rovnováhu v v dopyte a ponuke,” uviedol na margo súčasných problémov šéf spoločnosti, Tim Cook.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPad #Mac #MacBook #iPhone 15