Ako naživo. Google v Mapách zhotovil 3D modely známych pamiatok vrátane Pražského hradu

Namiesto leteckých snímok či fotografií si je na Mapách Google možné pozrieť aj realistický 3D model najznámejších svetových pamiatok vrátane Pražského hradu a Karlovho mosta.

16.06.2023 08:00
Google, Immersive View, Foto:
Google rozšíril funkciu Immersive View o ďalšie svetové pamiatky.
debata

Google Mapy už nie sú len o statických mapách, fotografiách či živých náhľadoch do ulíc veľkomiest v rámci služby Street View. Spoločnosť rozširuje možnosti zobrazenia významných miest a pamiatok aj prostredníctvom funkcie Immersive View. Funkcia za pomoci leteckých snímok a záberov zo služby Street View vytvára realistické 3D modely miest. “Immersive View využíva pokrok v oblasti umelej inteligencie a počítačovej vizualizácie aby tak vytvoril digitálny model najrôznejších miest na Mapách Google. Takýto pohľad vie ľuďom pomôcť napríklad pri cestovaní do veľkých miest, kam sa môžu priamo zo svojho mobilného telefónu (s operačným systémom Andoid aj iOS) vopred pozrieť, ako daná pamiatka vyzerá z rôznych uhlov pohľadu, kde sú vchody, či ako vyzerajú križovatky v okolí,” uviedol Google na svojom blogu.

Pražský hrad, Karlov most aj Staromestské námestie

Doplnok Immersive View sa okrem amerických miest postupne rozšíril aj do najobľúbenejších európskych turistických destinácií. Počas tohto mesiaca sa v Mapách Google postupne objavia 3D modely pamiatok z Amsterdamu, Dublinu, Florencie či Benátok. V súčasnosti je takto možné virtuálne navštíviť už viac ako 500 najznámejších pamiatok po celom svete, vrátane austrálskej opery v Sydney či susednej Českej republiky. Google vytvoril realistické 3D modely Pražského hradu, Karlovho mosta, Staromestského námestia či Národného múzea.

Google v Mapách sprístupnil aj niekoľko ďalších noviniek. jednou z nich je rozšírenie s názvom “Prehľadné trasy”, ktoré umožňuje sledovať priebeh cesty bez toho, aby používateľ mal zapnutý režim plnej navigácie. Funkcia sleduje pohyb používateľa v štandardom mapovom zobrazení a namiesto ukazovania smeru mu zobrazuje len predvolenú trasu, ktorú priebežne upravuje podľa toho, ktorým smerom sa používateľ vydá (alebo ak zle odbočí).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #street view #Mapy Google #Pražský hrad #Immersive View