Facebook: Messenger prinesie dlhoočakávanú funkciu. Bude šifrovať správy

Messenger bude šifrovať všetky správy. V zašifrovanej podobe ich ponechá na serveri, aby k nim mal používateľ prístup aj z iných zariadení.

15.08.2022 08:00
Meta, Messenger, Facebook, sociálna sieť Foto:
Messenger bude šifrovať všetky správy podobne ako WhatsApp.
debata

Komunikačná platforma Messenger, ktorá sa pred viacerými rokmi čiastočne oddelila od sociálnej siete Facebook, u mnohých ľudí stále nevzbudzuje príliš veľkú dôveru. Dôvodom je jej nedostatočné zabezpečenie. Aj keď Facebook sa dlhodobo dušoval, že ho správy medzi ľuďmi nezaujímajú a nemá preto dôvod ich prehľadávať, opak bol pravdou. Tlak používateľov ale nepoľavil a Facebook, respektíve jeho materská firma Meta, tak pristúpia k automatickému šifrovaniu všetkých správ. Správy už šifruje napríklad aj platforma WhatsApp, ktorú rovnako vlastní a prevádzkuje Meta. Messenger ju tak bude nasledovať.

Meta na svojom blogu oznámila, že začala testovať takzvané end-to-end šifrovanie správ. V takomto prípade je správa zašifrovaná kľúčom u odosielateľa a dešifrovaná privátnym kľúčom u adresáta. Nemalo by sa preto stať, že by k správam získala prístup nepovolaná osoba alebo samotný prevádzkovateľ platformy.

Šifrovanie, o ktorom vedel len málokto

Paradoxne, šifrovanie v obmedzenej miere Messenger ponúkal už od roku 2016. Problémom však bolo, že sa aktivovalo veľmi neštandardne a komplikovane a vzťahovalo sa len na vybrané konverzácie. To sa po novom zmení a šifrovaný bude každý jeden čet. Meta bude takisto zašifrovanú komunikáciu ukladať, aby k nej mal používateľ prístup aj z iného zariadenia. Koncové šifrovanie by mala Meta sprístupniť celoplošne aj na Instagrame. Šifrovanie správ ako také ponúka Instagram už od minulého roka, avšak užívateľ si ho musí aktivovať sám v nastaveniach.

Šifrovať správy mal pritom Messenger už začiatkom tohto roka. Meta však na konci roku 2021 oznámila, že funkciu nestihne implementovať a správy bude šifrovať pravdepodobne až o rok neskôr. Meškanie malo byť údajne spôsobené zavedením dodatočných bezpečnostných mechanizmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #méta #šifrovanie správ