Špekulácie sa potvrdili. Apple predstavil ambiciózny iPad 2

Horúca a očakávaná novinka z dielní Apple bola predstavená. Jej uvedenie si nenechal ujsť ani Steve Jobs. Druhá generácia jedného z najpredávanejších produktov spoločnosti vôbec, tabletu iPad, je oficiálne na svete. Je ľahší, tenší, výkonnejší a predovšetkým dostupný v rovnakých cenách ako jeho predchodca.

03.03.2011 07:00
Apple iPad 2, tablet Foto:
Apple predstavil dlhoočakávaný iPad 2. Ambície má rovnako veľké ako jeho predchodca.
debata

Apple očakáva, že s iPadom 2 zožne rovnaké úspechy ako s prvou generáciou tabletu, ktorej sa počas deviatich mesiacov minulého roka predalo až 15 miliónov kusov. Čo môžu teda záujemcovia očakávať?

Vynovený dizajn
Tablet iPad 2 je s hrúbkou 8,8 milimetra o tretinu tenší než predchádzajúci model. Je dokonca o necelý milimeter užší než iPhone 4. Konštruktérom sa podarilo znížiť hmotnosť zo 700 na 600 gramov, pri zachovaní rovnakej, 10-hodinovej výdrže na batériu. Na trhu chce zaujať aj tých, ktorým doteraz prekážalo len jedno farebné prevedenie. Okrem tradičnej „hliníkovej“ či­ernej sa bude predávať aj v bielej metalíze, ktorá je typická pre MacBooky.

Výkonnejší hardvér a nový softvér
Pôvodný čip A4 nahradil rovnako úsporný, dvojjadrový A5, ktorý je dvakrát rýchlejší. Vyšší výkon, údajne až deväťnásobne, prináša aj grafický čip. Zadnú kameru dopĺňa aj jej predný variant, ktorý je určený na použitie s videokonferenčnou službou FaceTime. Tá umožňuje snímať nielen osobu ovládajúcu tablet, ale v prípade potreby a v záujme zachovania interaktivity aj prostredie za tabletom. Samotná aplikácia bude dostupná bezplatne od marca, okrem tabletu aj pre iPhone a iPod Touch.

Výkonnejší je aj internetový prehliadač Safari, ktorý používa takzvaný nitro javascript, prevzatý z prostredia systému Mac OS 10. Ďalšou softvérovou novinkou je program na strihanie a jednoduchú úpravu videa, iMovie. Podľa Apple je plnohodnotný a funkčne porovnateľný s desktopovou verziou. V online obchode sa začne predávať 11. marca za necelý 5 dolárov.

Pre tínedžerov ale aj iných zábavychtivých užívateľov je určená aplikácia Garage Band, ktorá simuluje prostredie hudobného štúdia s množstvom nástrojov, počnúc klavírom, organom, gitarou či bubnami. Stačí si zvoliť hudobný inštrument, nahrať si melódiu a z viacerých takýchto výstupov namiešať svoj vlastný hudobný „kokteil“.

Netradičné príslušenstvo
Po predstavení samotného tabletu prišlo na rad aj nové netradičné príslušenstvo. Najzaujímavejším je špeciálny rolovateľný kryt displeja, ktorý na uchopenie využíva silný magnet. Okrem ochrany displeja pred škrabancami pri prenášaní môže poslúžiť aj ako multifunkčný stojan. Predávať sa bude v piatich farebných kombináciách a dvoch materiálových prevedeniach – polyuretán a koža. Jeho cena začína na 39 dolároch.

Foto: Apple
Apple iPad 2, tablet

Rovnakú cenu a širšiu dostupnosť
Apple chce začať predávať tablet čím skôr. Na európskom trhu sa preto objaví už v najbližších týždňoch (od 25. marca), v prípade ďal­ších krajín mimo zverejneného zoznamu, v horizonte niekoľkých mesiacov. Medzi krajinami, do ktorých sa bude tablet v prvej fáze dovážať sa ocitla aj Česká republika, Maďarsko či Poľsko, Slovensko spomenuté nebolo. Zaujímavosťou je, že v ponuke nemeckého Amazonu sa tablet objavil skôr, než bolo oficiálne naplánované. Na verejnosť tak unikli technické špecifikácie ako aj cenová relácia ešte pred oficiálnym uvedením, ktoré sa konalo práve 2. marca v San Franciscu. Nie všetky informácie ale boli pravdivé. V údajných parametroch napríklad server uvádzal prítomnosť Thunderbolt portu. Ten vo finálnej verzii chýba. Cena začína na 499 dolároch za model so 16 GB pamäťou bez 3G modulu. Model s rovnakou kapacitou pamäte, ktorý modul obsahuje začína na cene 629 dolárov. Najdrahší model so 64 gigabajtami pamäte bude stáť 829 dolárov.

debata chyba