Filmy by mohli byť spoplatnené aj podľa veľkosti displeja

Výška poplatku za zhliadnutie najnovšieho filmu by sa mohla líšiť aj podľa uhlopriečky displeja. Filmový priemysel vraj v najbližších 10 rokoch čaká revolúcia. Podľa šéfa filmového štúdia DreamWorks je nevyhnutná.

01.05.2014 18:20
film, filmy, universal studios, movie, tablet,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Podľa šéfa filmového štúdia DreamWorks Animation by sa v blízkej budúcnosti mohol presadiť nový model spoplatňovania filmov a videí v rámci online požičovne. Namiesto jednotného poplatku by sa jeho výška líšila od zariadenia, respektíve uhlopriečky displeja, pre ktoré by bol film určený. Zatiaľ čo najvyšší poplatok by zaplatili užívatelia za film v rozlíšení pre domáce kín, naopak najnižší poplatok by sa vzťahoval na užívateľov smartfónov. Podľa odborníkov tento nápad síce zaujímavý, no v praxi ťažko realizovateľný. Informoval o tom spravodajský server The Verge.

Filmový priemysel čaká nevyhnutná revolúcia
Jeffrey Katzenberg z filmového štúdia, ktoré stálo pri vzniku animovaných filmov ako Shrek, Madagascar alebo Kung Fu Panda, si myslí, že nový systém spoplatnenia by bol spravodlivý. Zatiaľ čo dnes sú nové filmy sprístupnené verejnosti až po troch mesiacoch od ich uvedenia do kín, v budúcnosti by tomu mohlo byť inak. “Po uvedení filmu budú mať diváci 17 dní na to, aby si ho pozreli v kinách. Na 18. deň budú prístupné pre všetkých,” uviedol Katzenberg na aprílovej odbornej konferencii Milken Global v Kalifornii. Práve prvé tri týždne počas, ktorých je film prístupný v kinách, zarábajú filmovým štúdiám najviac, nie je preto údajne dôvod aby bol film širokej verejnosti prístupný až po prvých troch mesiacoch od uvedenia. Do desiatich rokov by sa mal filmový priemysel vraj zásadne zmeniť.

Najlacnejšie budú filmy pre smartfóny, najdrahšie pre domáce kiná
Poplatok za zapožičanie filmu v najvyššom rozlíšení pre domáce kiná by sa mal pohybovať na úrovni 15 dolárov, pri filme určenom pre uhlopriečky menšie ako 190 centimetrov približne 4 doláre a pri zariadeniach s najmenšími uhlopriečkami, akými sú napríklad smartfóny by nemal prekročiť sumu 2 doláre, uviedol Katzenberg. Problémom však bude vymyslieť funkčný systém, ktorý by veľkosť uhlopriečky na zariadení rozpoznal a zabezpečil, aby nižší poplatok za film v nižšom rozlíšení nemohol byť zneužitý aj u zariadení s väčším displejom.

Zahraničné filmové požičovne sa do strednej Európy nehrnú
Online filmové požičovne, v ktorých je možné zhliadnuť desiatky až stovky tisíc filmových titulov za jednotný alebo mesačný poplatok, sú v súčasnosti fenoménom najmä v zámorí a v západnej Európe. V strednej a východnej Európe sú filmoví fanúšikovia stále odkázaní na návštevu kín či kúpenie oficiálnej kópie filmu. Najväčší zahraniční poskytovatelia predplatených služieb na online sledovanie multimediálneho obsahu, ako je Amazon Prime, Netflix či Hulu, sa zatiaľ do týchto končín nehrnú. Problémom sú najmä nevysporiadané autorské práva, ktoré sa v jednotlivých regiónoch a krajinách líšia. Fragmentovaný európsky trh tak situáciu poskytovateľom obsahu komplikuje, na čo v konečnom dôsledku najviac dopláca ukrátený spotrebiteľ.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #film #DreamWorks Animation