Čínsky Changhong predstavil najväčší zakrivený televízor na svete

Čínskemu Changhongu extrémne vysoké rozlíšenie 4K, známe aj ako Ultra HD, nestačí. Jeho najväčší televízor so zakrivenou obrazovkou a uhlopriečkou 2,7 metra má rozlíšenie na úrovní 5K (5120 x 2160 pixelov). Predávať sa bude za viac ako 100 tisíc eur.

08.05.2014 17:02
Changong, zakrivený televízor, LCD, TV Foto:
Changhong predstavil najväčší televízor so zakrivenou obrazovkou.
debata (1)

Čínsky výrobca spotrebnej elektroniky Changhong je známy najmä v Ázii. Napriek tomu, že už druhú dekádu je trhovou jednotkou v Číne, v konzervatívnej Európe sa presadzuje len pomaly. V týchto dňoch spoločnosť predstavila údajne najväčší televízor so zakrivenou obrazovkou na svete s uhlopriečkou 2,7 metra (105 palcov). Televízor namiesto čoraz populárnejšieho 4K rozlíšenia (oficiálne označovaného ako Ultra HD) využíva frekvenciu 240 Hz a rozlíšenie až na úrovni 5120 × 2160 bodov, ktoré Changhong označuje ako 5K Ultra HD. Neštandardné rozlíšenie výrobca zvolil kvôli pomeru strán 21:9, ktoré je charakteristické pre filmové plátna (takzvané cinemascope).

Diaľkový ovládač nahradí smartfón s Androidom
Ďalšie parametre televízora, ktorý sa na pulty európskych predajní dostane najskôr až v druhej polovici roka, výrobca nezverejnil. Zakrivený televízor by však mal byť postavený na operačnom systéme Android vo verzii 4.2. Namiesto klasického ovládača sa bude ovládať cez internet pomocou aplikácie v smartfóne. Changhong tvrdí, že obe zariadenia budú vzájomne synchronizované, čo v praxi znamená, že užívateľ bude mať možnosť videá zo svojho mobilného telefónu prenášať aj na obrazovku televízora a naopak. Oficiálna predajná cena u televízora je jeden milión čínskych jüanov, v prepočte približne 115 tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Changhong #Ultra HD #5K #4K