Jawbone predstavil náramok, ktorý detailne sleduje kvalitu spánku

Športový náramok od firmy Jawbone sleduje tepovú frekvenciu pomocou ktorej vyhodnocuje športové aktivity aj kvalitu spánku. Ak je potrebné, prostredníctvom aplikácie, užívateľa upozorní na potrebu zmeny denného režimu.

07.11.2014 07:00
jawbone, športový náramok Foto:
Športový náramok Jawbone Up3 má viacero pokročilých funkcií, ktoré konkurencii zatiaľ chýbajú.
debata

Spoločnosť Jawbone predstavila tretiu generáciu svojho inteligentného náramku Up. Na rozdiel od svojich predchodcov využíva nový spôsob sledovania spánku a do štatistík zahrnie aj tepovú frekvenciu. Informácie o nej získava pomocou dvoch senzorov na spodnej strane náramku, ktoré sú v priamom kontakte so zápästím. Tepovú frekvenciu náramok sleduje za pomoci bioelektrickej impedančnej analýzy. Ako názov napovedá, pomocou tejto technológie, inak využívanej v širokom spektre zdravotníckych pomôcok, do tela prechádza slabý elektrický prúd a následne je vyhodnotený odpor.

Náramok sleduje tepovú frekvenciu počas celého dňa
Jawbone Up3 nie je jediným športovým náramkom na trhu, ktorý sleduje tepovú frekvenciu, avšak ako jediný používa spomínanú technológiu. S využitím optických senzorov je síce možné získať rovnako kvalitné výstupy, no s vyššími nárokmi na spotrebovanú energiu. Senzory dokážu snímať tep nie len počas spánku ale aj odpočinku, počas športovania a pri bežných aktivitách. Výrobca vysvetľuje, prečo sleduje až štyri druhy tepovej frekvencie. Tep počas aktivity mu umožní vypočítať čas zotavenia po tréningu, zatiaľ čo pri zobudení náramok zisťuje či srdce nebije príliš rýchlo a či sa dlhodobo neznižuje frekvencia úderov za minútu, ktorá údajne znamená vyššiu efektivitu metabolizmu. Získané údaje následne zapisujú do štatistík pomocou ktorých sú užívateľovi zobrazované hlásenia o vhodnom či nevhodnom dennom režime.

Na rozdiel od konkurencie náramok Jawbone Up3... Foto: Jawbone
Jawbone Up3, športový náramok Na rozdiel od konkurencie náramok Jawbone Up3 monitoruje tep pomocou bioimpedancie.

Na otázku, prečo náramok meria tep aj počas spánku, výrobca odpovedá svojim pôvodným zámerom – detailne posúdiť kvalitu spánku. Vďaka bioimpedancii je vraj možné zistiť, kedy sa človek nachádza vo fáze takzvaného paradoxného spánku a vo fáze hlbokého spánku. Pri paradoxnom spánku, ktorý je v podstate plytkým spánkom s rýchlymi očnými pohybmi je pulz nepravidelný, zatiaľ čo vo fáze hlbokého spánku je pulz viac menej stabilný. Práve bioimpedancia má poskytnúť relevantnejšie výsledky o aktivite počas spánku, než sú schopné náramky so vstavaným akcelerometrom.

Náramok odporučí zmenu teploty v izbe či večernú sprchu
Ako uviedol server BBC, náramok od Jawbone má byť inteligentnejší aj vďaka softvéru v smartfóne, ktorý zohľadňuje množstvo dodatočných faktorov, ktoré môžu vplývať na kvalitu spánku. Môže ísť napríklad o teplotu alebo večernú sprchu, ktorú aplikácia užívateľovi sama navrhne s cieľom zistiť, či je pri zlepšení spánkových návykov prospešná. S telefónom náramok komunikuje cez Bluetooth.

Výrobca si je zjavne vedomý, že funkcie, ktoré jeho nový vodotesný náramok ponúka zatiaľ konkurentom chýbajú. Zohľadnil to aj v cene, ktorá sa bez jedného centu vyšplhala na 180 dolárov (približne 145 eur). Jawbone Up3 by mal byť na trhu dostupný do konca roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentný náramok #Jawbone #Up3 #športový náramok #bioimpedancia