Microsoft myslí aj na postihnutých. Predstavil špeciálny herný ovládač

Herný ovládač pre telesne postihnutých je jedným z mála, ktorý vyhovie širokej škále telesných hendikepov. K modulárnemu ovládaču je možné pripojiť na mieru vyrobené ovládacie prvky.

20.05.2018 19:00
Microsoft, Adaptive Controller, Foto:
Herný ovládač pre telesne postihnutých - Microsoft Adaptive Controller.
debata

Nech je to akákoľvek samozrejmosť, herný ovládač nie je pre každého. Telesne postihnutí mali doposiaľ veľmi obmedzené možnosti pri hraní sa hier. Ovládače neboli skrátka prispôsobené ich hendikepu. Navyše zohľadňujúc široké spektrum telesných postihnutí, je len veľmi ťažké vyrobiť univerzálny ovládač, ktorý by každému “sadol” do ruky. Microsoft sa rozhodol tomuto problému postaviť čelom a vymyslel koncept univerzálneho herného ovládača pre postihnutých.

Bezdrôtový herný ovládač s názvom Adaptive Controller pre konzolu Xbox je plne modulárny a k základňovej stanici je tak možné pripojiť hneď niekoľko ďalších manuálnych tlačidiel alebo joystickov. Doplnkové tlačidlá si môže nechať človek s hendikepom vytvoriť aj na mieru, a k stanici ich následne pripojiť. Microsoft týmto spôsobom vyriešil hneď niekoľko problémov – počnúc dizajnom, výrobou až po prispôsobenie ovládania. Samotná základňová stanica disponuje len dvoma veľkými dotykovými tlačidlami a štvorsmerovým posuvníkom.

Microsoft bude ovládač predávať koncom roka za necelých sto dolárov. Oficiálne ho predstaví na veľtrhu Electronic Entertainment Expo 12. júna. Ovládač bude kompatibilný s konzolou Xbox One, no používať ho bude možné aj s počítačom so systémom Windwos 10.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #xbox #hendikep #herný ovládač #telesné postihnutie