Nový iPhone Xr, Xs a Xs Max: Veľa kriku pre nič?

Nový iPhone Xs a Xs Max sú len prezlečeným iPhonom X, naopak iPhone Xr je len jeho chudobnejším príbuzným. Ak uvažujete nad výmenou ročného či dvojročného iPhonu, radšej sa veľmi neponáhľajte.

15.09.2018 08:00
iPhone Xr, Xs, Xs Max Foto:
iPhone Xr, Xs, Xs Max
debata (1)

Nové iPhony okrem výrazne vyššieho výpočtového výkonu nepriniesli nič prelomové. Nič, čo by majiteľom doterajšej jednotky – iPhonu X ponúkalo zmysluplný argument, aby svoj mobil predali pod cenu a priplatili si niekoľko stoviek za niektorý z troch modelov, ktorých ceny atakujú nové maximá. Najväčší iPhone Xs Max s polterabajtovým úložiskom je tak drahý, že človek by mohol radšej pouvažovať o kúpe nového 13-palcového Macbooku Pro. Teda ak zrovna nemá hlboko do vrecka a nepotrebuje najnovšiu technologickú hračku, nemá o čom premýšľať.

Čo sa teda zmenilo? Stačí sa pozrieť na ponuku smartfónov, ktorých predaje plánuje Apple naďalej živiť. iPhone 7, 8, Xr, Xs, Xs Max. Čisté “iksko” v ponuke chýba a predajcovia, ktorí ho majú stále na skladoch sa ho budú vo veľkom zbavovať, aby ho nahradili aktuálne drahším a v podstate aj horšie vybaveným modelom Xr. Apple bude radšej dopredávať dva roky starý model za veľmi priaznivú cenu, ako by mal v ponuke ponechať zľavnený ročný smartfón.

iPhone X by mohol kanibalizovať na nových modeloch. Apple sa ho radšej zbavil

iPhone X by bol ľuďom priveľmi na očiach a je možné, že mnohí by sa radšej priklonili k jeho kúpe, než by si mali zbytočne priplatiť dve či tri stovky sa iPhone Xs, ktorý vyzerá, fotí a vydrží rovnako, no má vyšší výkon, ktorý ale nikoho v skutočnosti príliš nezaujíma. Výkon procesora nevzrástol v násobkoch, ale len v jednotkách percent. Konkrétne je o 15 percent výkonnejší, o 40 percent úspornejší a má veľmi výkonnú časť vyčlenenú pre strojové učenie.

Ak patríte medzi tých, ktorých Apple svojou tlačovkou “nalomil”, odporúčame vám prečítať si najprv papierové parametre. Čo sa z nich dozviete? Napríklad, že iPhone 7 Plus, ktorý je dva roky starý, má displej s vyšším a jemnejším rozlíšením, než nový iPhone Xr. Rozdiel je však vo veľkosti a v magickom výreze, ktorý mnohých nakoniec aj tak zaujíma viac než hustota bodov na palec. Modelu Xr chýba OLED displej a Apple sa zrejme kvôli cene, výnosom a väčšej atraktivite drahších modelov (Xs a Xs Max) vrátil k zastaralému LCD panelu, navyše s rozlíšením, ktoré už dokáže tromfnúť aj mobil strednej triedy s Androidom.

Nové modely, len aby sa nepovedalo…

Modely Xr a Xs okrem väčšieho obrazového senzoru nemajú ani lepší foťák než klasické “iksko”. Pri Xr by niekto mohol namietať, že aj jediný foťák na zadnej strane postačí. Áno, postačí, ak ste si nezvykli na “teleobjektív” s dvojnásobným optickým priblížením, ktorý má aj 7 Plus, 8 Plus či X. Odhliadnuc od novšieho procesora, podpory dvoch SIM kariet je Xr len chudobnejším iPhonom X s nižšou počiatočnou cenovkou. iPhone Xs a Xs Max takisto nemajú nič, čo by im mohli majitelia iPhonu X závidieť. Možno len väčší displej na Xs Max? Jedine, ak by ste si chceli pripomenúť, aké je to držať v ruke tablet. Rozlíšenie je totiž pomerovo takmer identické – 458 bodov na palec (Xs Max) oproti 459 bodom (X a Xs).

Tí, ktorí už svoje iPhony X medzičasom umiestnili na inzertné portály by možno mohli prehodnotiť, či im výmena ročného iPhonu za novší naozaj stojí za to. Medzigenerácie s prívlastkom S neboli nikdy prelomové, aj keď marketing Applu je naozaj silný. Niekedy sa však oplatí počkať a mobil meniť až keď mu skončí záruka – teda po dvoch rokoch. U Applu to platí viac než u ktoréhokoľvek iného výrobcu. Vyšší výkon a drobné vychytávky prichádzajú každý rok, väčšie zmeny až po dvoch. Nad výmenou by mohli uvažovať snáď len majitelia iPhonu 7 a 8, ktorí si chcú vyskúšať Face ID a poškuľujú po väčšom displeji s OLED technológiou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #Xs #Xs Max #Xr