Tip: Toto sú najlepšie mobily roku 2018. Zoznámte sa

Android? Alebo radšej iOS? Rok 2018 bol bohatý na príjemné, aj menej príjemné mobilné prekvapenia. Pozrite si päť najlepších smartfónov tohto roka.

02.12.2018 10:00
iPhone Xr, Honor 8X, Huawei Mate 20 Pro,... Foto:
Zľava Honor 8X, Huawei Mate 20 Pro, Samsung Galaxy A7, iPhone Xr
debata (8)

Samsung Galaxy Note 9 s perom namiesto diaľkového ovládača

Samsung Galaxy Note 9 bol dlho očakávaným mobilom, ktorý po predstavení rozhodne nesklamal. Samsung síce neprekvapil, keďže nedokázal dlho udržať pod pokrievkou všetky novinky, ktoré bude nový Note mať. Fanúšikovia značky sa tak s niekoľkotýždňovým predstihom mohli dozvedieť napríklad o netradičnom pere S Pen, ktoré slúži aj ako diaľkový ovládač, či o dvojici foťákov. Jeden z nich má svetelnosť od f/1.5 do f/2.4 a je širokouhlý, druhý má zas väčší rozsah a svetelnosť f/2.4. Žiaden megapixelový ošiaľ sa však nekonal. Oba snímače majú rozlíšenie 12 Megapixelov.

Samsung Galaxy Note9 Foto: Samsung
Samsung, Galaxy Note9, smartfón Samsung Galaxy Note9

Note 9 má 6,4-palcový bezrámový displej s AMOLED technológiou, osemjadrový procesor, osem giga operačnej pamäte a maximálne 512 GB úložisko, ktoré je možné microSD kartami rozšíriť až na jeden terabajt. Vlajkovej lodi zodpovedá aj vysoká cenovka. S cenou od 999 eur tento mobil naozaj nie je pre každého.

Huawei Mate 20 Pro je vraj najlepší fotomobil dneška

Kto, alebo čo, by mohlo prekonať Galaxy Note 9? Mobil, ktorý nemal mať tento rok konkurenta napokon možno našiel aj svojho premožiteľa. Aspoň to hovoria mnohí z tých, ktorí mali možnosť vyskúšať si Huawei Mate 20 Pro. Čínsky mobil naozaj nemusí stáť 300 či 500 eur, ale pokojne aj tisícku. Presne ako Mate 20 Pro, ktorý sa spolieha na extrémny počet Megapixelov a tri foťáky na zadnej strane. V mnohých fototestoch tento smartfón poráža všetkých svojich konkurentov, aj keď ho server DxO Mark do rebríčka (zámerne?) nezaradil. Mate 20 Pro ukázal najmä Applu gesto, ktoré sa mu rozhodne nemusí páčiť. V čase, keď americká firma tvrdila, že čítačku odtlačkov prstov nie je možné umiestniť pod displej, dokázal Huawei presný opak.

Huawei Mate 20 Pro Foto: Huawei
Huawei, Mate 20 Pro Huawei Mate 20 Pro

Mobil má osemjadro Kirin 980 s vlastným grafickým čipom a disponuje 6,9 miliardami tranzistorov, čo je rovnaký počet ako pri čipe A12 Bionic v iPhone XS. Čip má tiež vyčlenenú časť pre strojové učenie. Najväčším lákadlom je foťák, respektíve foťáky. Hlavný fotočip modelu Pro má až 40 Megapixelov a širokouhlý objektív (27mm, f/1.8), ktorému sekunduje 20-megapixelový snímač (16mm, f/2.2) a snímač s ôsmimi Megapixelmi a objektívom s trojnásobným optickým priblížením (80mm, f/2.4).

V prípade Huawei stojí za zmienku aj pol roka starý model P20 Pro, ktorý takisto patrí medzi to najlepšie, čo za svoje peniaze môžete dostať. Mobil s výborným displejom, skvelou výdržou a ešte lepším foťákom by bol nekompromisným kráľom, nebyť smartfónov, ktoré posunuli zlatý štandard ešte o čosi vyššie.

iPhone XS Max priniesol málo inovácií, no stále patrí medzi elitu

Nie je to mobil, ktorý by zažiaril na poli inovácií, no stále patrí medzi to najlepšie, čo si môžete kúpiť, obzvlášť, ak neholdujete Androidu. Doposiaľ najväčší iPhone v histórii má 6,5-palcový OLED displej a ako prvý na trhu, no nie už jediný, používa čip vyrábaný 7-nanometrovou technológiou s neurónovým koprocesorom, ktorý dokáže vykonať až 5 biliónov operácii za sekundu. Pre bežného smrteľníka to veľa neznamená, no Xs Max má vďaka parametrom šancu udržať sa vo svojej “výkonnostnej kategórii” dosť dlhú dobu.

iPhone Xs Max a Xs. Foto: Apple
iPhone Xs, Xs Max iPhone Xs Max a Xs.

Nový iPhone má o čosi lepšiu výdrž na batériu (o 1,5 hodiny viac než iPhone 8), ponúka technológiu eSIM a má tiež o čosi lepší duálny foťák s dobrou svetelnosťou (f/1.8). Podľa testov však už nie je Apple lídrom rebríčkov fotomobilov tak, ako tomu bolo kedysi. Ak by bolo pre niekoho 1249 eur priveľa, môže siahnuť po menšom a lacnejšom iPhone Xs, či dokonca po mobile plnom kompromisov – iPhone Xr. Ten nemá ani OLED displej, ani dva foťáky, no inak má hardvér totožný s najdrahším modelom. Ak hľadáte práve vysoký výkon, môže byť Xr jasná voľba.

Sony Xperia XZ3 – mobil, na ktorý všetci čakali?

Nástupcom úspešnej “iks zet dvojky” si Sony vylepšuje svoju bilanciu a zo šedého priemeru sa dostáva do popredia. Mobil, ktorý firma predstavila len prednedávnom je drahý (800 eur), no má výborný zahnutý OLED displej, svieži dizajn a ako prvý na trhu používal Android 9 Pie – predbehol dokonca aj Pixel 3 od Google. XZ3 má konštrukciu hodnú svojej ceny, no do ruky a vrecka nohavíc padne so svojim 6-palcovým displejom o čosi ťažšie. Výkon má nadpriemerný, aj keď operačnej pamäte má o dva gigabajty menej než iní konkurenti (4GB oproti 6GB).

Sony Xperia XZ3 Foto: Sony
Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ3

Verili by ste, že jeden fotoaparát na zadnej strane dokáže bez problémov konkurovať mobilom, ktoré majú fotoaparáty dva, či tri? Recenzenti o tom nie sú úplne presvedčení, no vo všeobecnosti si jeden foťák s 19 Megapixelovým snímačom pochvaľujú. Nie je to však to najlepšie, čo by ste za svoje peniaze v kategórii fotomobilu mohli dostať. Batéria má kapacitu “len” 3300 mAh. K celodennej výdrži sa tak mobil pri priemernom až intenzívnejšom používaní dostane len s vyplazeným jazykom. Zohľadňujúc všetky plusy a mínusy je XZ 3 stále výborným mobilom, ktorý ale zapadá do šedého priemeru vlajkových lodí. Sony sa ale vydalo správnou cestou. Už len udržať správny smer.

Xiaomi Mi MIX 3 nepotrebuje výrez a má pamäť väčšiu než mnohé notebooky

Je mobil s neuveriteľnou 10GB operačnou pamäťou tým najlepším na trhu? Ťažko povedať. Rozhodne ale patrí medzi najlepšie vybavené telefóny dneška. Telefón má obrovský displej, ktorému zavadzali kamery a reproduktor. Firma ich radšej ukryla do výsuvnej konštrukcie. Zabudnite preto na atypické výrezy a puzzle, ktoré musia iní výrobcovia kvôli kamerám a reproduktorom skladať. Mobil nie len, že dobre vyzerá, ale aj dobre fotí. Vzadu má dvojicu 12-megapixelových snímačov s objektívmi s výbornou svetelnosťou a s možnosťou dvojnásobného optického priblíženia.

Xiaomi predstavilo mobil Mi Mix 3 s výsuvnou... Foto: Xiaomi
xiaomi mi mix 3 Xiaomi predstavilo mobil Mi Mix 3 s výsuvnou konštrukciou.

Mobilu nechýba klasika – výkonné osemjadro s oddelenou grafikou. Vo výsledku síce nemá pol terabajtu úložnej pamäte, no potrebuje dnes reálne niekto viac, než 256 GB miesta na fotky a videá? A čo je na mobile najlepšie? Jeho cena! V základnej konfigurácii (6 GB RAM a 128 GB úložisko) si ho je možné objednať za menej než 500 eur.

Bonus na záver: Prekvapenie sezóny – Honor 8X. Lacný, no stále výborný mobil Honor 8X nie je presne mobilom, ktorý by patril medzi to najlepšie na trhu, no je to mobil, ktorý si kvôli výbornej cene a špecifikáciám zaslúži byť spomenutý. Smartfón so 6,5-palcovým displejom, 20 Mpix foťákom, osemjadrom a 4 GB RAM stojí menej než tri stovky a ohlasy naň sú mimoriadne pozitívne.

Honor 8x je skvele vybaveným lacným mobilom. Foto: Honor
Honor 8x Honor 8x je skvele vybaveným lacným mobilom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #Sony #Huawei #iPhone Xs Max #Honor 8X #Mate 20 Pro #Galaxy Note 9 #Xperia XZ3 #Xiaomi Mi Mix 3