Test: Samsung Galaxy Watch - hodinky so slušnou výdržou aj výbavou

Nevydržia nabité týždeň, no dva až tri dni sú stále nad priemerom. Hodinky Galaxy Watch od Samsungu príjemne prekvapili, aj keď im chýbajú zásadnejšie novinky a nižšia cena.

01.01.2019 15:00
Samsung Galaxy Watch Foto:
Inteligentné hodinky Samsung Galaxy Watch.
debata (1)

Ten, kto niekoľko mesiacov či rokov používal športové náramky môže inteligentným hodinkám zazlievať ich obmedzenú výdrž na jedno nabitie. Neplatí však už to, na čo boli majitelia hodiniek zvyknutí spred dvoch či troch rokov. Nabíjať ich je síce potrebné častejšie, no nie každý deň (až na výnimky). Vyskúšali sme hodinky Samsung Galaxy Watch, ktoré sa nemusia za nič hanbiť.

Starý dobrý dizajn a žiadne experimenty

Nie, že by Samsung neinovoval, no namiesto veľkých a dramatických zmien sa vydal skôr cestou, ktorá má väčší zmysel. Vypočul si kritiku a hodinky Gear Sport vybavil väčšou batériou, väčším displejom, krajším dizajnom a novou menovkou. Watch majú až 470 mAh batériu (o 200 mAh viac než rok starý model Sport). Napokon, čo hodinky potrebujú viac, než vyššiu výdrž? Dizajn je už, zdá sa, vyladený, o čom svedčí aj skutočnosť, že od dva roky starých hodiniek sa Watch líšia len minimálne. Tri dni na jedno nabitie, či až šesť dní v režime offline, potešia tých, ktorí sa museli pri starších hodinkách uskromňovať.

Ciferník je možné ľubovolne upravovať. Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy Watch Ciferník je možné ľubovolne upravovať.

Robustné oceľove telo budete na svojej ruke cítiť a pokiaľ zvyknete spávať “naľahko”, budete si Watch z ruky skladať. V takom prípade, bohužiaľ, prídete o analýzu spánku, ktorý vyhodnocujú algoritmy vďaka dátam získaným zo senzora tepu a akcelerometra. Výborné spracovanie poteší, no zamrzí “lacný” gumený náramok. Koža by pri 300-eurových hodinkách rozhodne potešila viac. Zapínanie gumeného náramku tiež nepripomína činnosť, ktorú by ste chceli opakovať každé tri dni, či dokonca každý večer.

Už aj do bazéna a k moru

Keď sme už spomenuli, že Samsung vylepšil to, čo mohol, vedel a stihol, spomenúť musíme aj odolnosť voči vode. Watch už nemajú šesťdesiatsedmičku, ale štandardné vodeodolné IP68. To znamená, že sa s nimi môžete nie len sprchovať, kúpať, ale aj plávať a šnorchlovať. Potápanie s hĺbkou väčšou než 50 metrov im príliš nevonia a do väčších hĺbok vstupujete len na vlastné riziko.

Ovládanie hodiniek je intuitívne a ak ste už mali dočinenia s inými modelmi, na Watch si zvyknete rýchlo. Dvojicu tlačidiel na pravej strane dopĺňa otočná luneta, ktorá slúži na pohyb v menu. Všetky položky sa zobrazujú na 1,2 alebo 1,3-palcovom dotykovom AMOLED displeji s rozlíšením, ktoré je tak akurát (360 × 360 bodov). Poteší aj výborná viditeľnosť na slnku a regulácia jasu, vďaka čomu vás displej v noci neoslepí a cez deň naň nemusíte škúliť.

Nabíjanie je bezdrôtové, no nie univerzálne a trvá dlho

Hodinky sa nabíjajú bezdrôtovo. Ak ich ale položíte na obyčajnú bezdrôtovú nabíjaciu podložku, nenabíjú sa. Potrebné je vložiť ich do pribaleného stojana. Takéto nabíjanie je síce elegantné, no nie je praktické, ak si hodinky plánujete brať na viac ako trojdňové cesty. Nabíjanie tiež nie je expresné. Na úplné nabitie potrebujete viac ako dve hodiny. Škoda.

Menu hodiniek je prehľadné a sofistikované zároveň. Otáčaním lunety doľava sa presúvate k notifikáciám jednotlivých aplikácií, posunom doprava zas k položkám menu. Na zariadení tohto typu oceníte jeho variabilitu a možnosť upraviť si prakticky čokoľvek, vrátane ciferníka a najpoužívanejších funkcií a skratiek. Ciferník si môžete vybrať buď jeden z predinštalovaných alebo si cez aplikáciu v mobile stiahnuť akýkoľvek iný, ktorý zobrazí to, čo chcete.

Prehľadné menu a plynulé ovládanie

Medzi položkami menu nájdete napríklad informácie o počasí aj s predpoveďou, odkazy na rýchly prístup k šiestim rôznym aplikáciám či položkám v menu, informácie o kvalite spánku, športovej aktivite či miere stresu, ktorá ale nie je ničím iným, než rozšíreným meračom tepu (vyšší tep = väčší stres a naopak). Zaujímavé sú aj informácie o nadmorskej výške a tlaku, ktorú sú viac menej len orientačné. Ak by ste si chceli hodinky pred prvým používaním prispôsobiť a vnorili by ste sa hlbšie do menu do sekcie nastavení, vyčleňte si povinnú desaťminútovku. Nastavení je naozaj veľa a upraviť si môžete prakticky všetko, od sekundového tikania, budíka, cez citlivosť na dotyk, aktiváciu displeja otočením lunety až po typ písma. K budíku – zabudnite na jemné vibrovanie. Hodinky vás zobudia vďaka prekvapivo hlasnému reproduktoru.

Výškomer na hodinkách Samsung Galaxy Watch. Foto: Tomáš Švec
Samsung Galaxy Watch Výškomer na hodinkách Samsung Galaxy Watch.

Výkonu majú Watch na rozdávanie. Nič neseká, všetko beží plynulo a menu reaguje aj na váhavé otočenie lunetou. Zaberať sa hardvérom nemá príliš zmysel. Snáď je len vhodné spomenúť, že hodinky majú aj vlastné štvorgigové úložisko na dáta, fotky a eventuelne aj hudbu. Na Slovensku si už navyše môžete zakúpiť aj variant s podporou LTE. Predáva ho Orange, ktorý zatiaľ jediný podporuje technológiu eSIM práve v hodinkách Galaxy Watch. Na NFC si zatiaľ nechajte zájsť chuť. Platobná brána Samsung Pay, pri ktorej NFC využijete, na Slovensku zatiaľ nefunguje. GPS je tiež niečo, čo sa hodí, obzvlášť ak športujete a chcete poznať trasu svojho behu aj bez ťažkého mobilu pripnutého na ramene.

Pre koho tieto hodinky nie sú?

Galaxy Watch nebudú vyhovovať tým, ktorí očakávajú, že hodinky urobia všetko za nich. Analytika a notifikácie je jedna vec, pokročilé funkcie vec druhá. Aby ste naplno využili potenciál hodiniek, musíte zájsť do menu a trošku sa “pohrať”. Nie každému sa to bude chcieť. Z vlastnej skúsenosti vieme, že prechod zo športového náramku na hodinky je veľkým skokom vpred a v mnohých funkciách sme sa spočiatku strácali. Náramok navyše bez mobilnej aplikácie stráca svoje využitie, u hodiniek to až tak neplatí.

Kto si hodinky naopak obľúbi?

Predovšetkým ten, kto má rád technologické hračky. Hodinky na rozdiel od väčšiny náramkov nie sú hlúpe a majú svoju vlastnú “inteligenciu”, vďaka ktorej vedia odhadnúť čo práve robíte (či napríklad spíte) a prispôsobia sa tomu. Výborne poslúžia aj pri športových aktivitách – avšak len vtedy, ak vám nerobí problém pohrať sa v menu a nastaviť to, čo chcete pri športe sledovať. Watch sú aj elegantné a hodia sa prakticky na akúkoľvek príležitosť, a to aj do spoločnosti. Obľúbiť si ich môžu aj ženy vďaka menšej 42 milimetrovej verzii (pre pánov je určený 46mm model).

Samsung Galaxy Watch – cena: 329 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • rýchly a stabilný systém
  • intuitívne ovládanie
  • množstvo nastavení a doplnkov
  • výdrž na jedno nabitie
  • overený dizajn a funkčnosť

Negatíva

  • lacný gumený remienok
  • nekompatibilné bezdrôtové nabíjanie a jeho dĺžka
  • vyššia hmotnosť

Alternatívy:

Huawei Watch GT – cena: 230 eur

Xiaomi Amazifit Stratos – cena: 260 eur

Samsung Galaxy Watch sú vo variante 46mm na...
Výškomer na hodinkách Samsung Galaxy Watch.
+4Na hodnkách je možné ovládať aj prehrávanie hudby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #inteligentné hodinky #športový náramok #Galaxy Watch