Test: Lenovo Yoga C930 je notebook s množstvom prekvapení

Vyskúšali sme konvertibilný notebook, ktorý ukrýva množstvo prekvapení. Jedným z nich je však aj vysoká cena.

08.03.2019 17:50
Yoga C930, Lenovo Foto:
Ohybný notebook Yoga C930.
debata

Výrobca ho označuje ako Tablet PC, v skutočnosti je to predovšetkým hybridný notebook s flexibilným kĺbom a otočným displejom. Lenovo Yoga C930 patrí do najvyššej triedy konvertibilných notebookov s cenou, ktorá dozaista prevyšuje rozpočet menej náročných používateľov. Tí, ktorí hľadajú prenosné zariadenie s celodennou výdržou na batériu, a zároveň nemajú hlboko do vrecka, si ale môžu prísť na svoje. Notebook je s takmer 1400 eurovou cenou zaujímavým zariadením, ktoré má čo robiť, aby sa v silnej konkurencii nestratilo. Prinášame vám redakčný test Lenovo Yoga C930.

Množstvo drobností, ktoré potešia

Pre tých, ktorí veľ cestujú, prípadne potrebujú so sebou neustále prenášať aj pracovnú stanicu, je takmer vždy hlavným kritériom hmotnosť notebooku a jeho výdrž. Stačí trošku hľadať a veľmi dobre vybavený notebook s celodennou výdržou na batériu a nízkou hmotnosťou je možné nájsť aj do tisíc eur. Ďalších niekoľko sto eur navyše potom záujemca platí už len za vyšší výkon, väčší disk, dizajn a zopár “chuťoviek”, ktorými sa notebook od konkurencie odlišuje. V prípade Lenova je touto chuťovkou napríklad nenápadne ukryté dotykové pero a dômyselne ukryté reproduktory. Ukrytá je aj vstavaná záslepka na webkameru, ktorej sa potešia tí, ktorí si cenia súkromie, a zároveň sa obávajú internetových špiónov.

Nový typ ohybného kĺbu je dostatočne masívny na... Foto: Lenovo
Yoga C930, Lenovo Nový typ ohybného kĺbu je dostatočne masívny na to, aby v sebe ukryl aj reproduktory.

Dizajn je silnou doménou konvertibilnej Yogy. Plasty by ste hľadali len ťažko, konštrukcia je celohliníková. To tiež znamená o čosi väčšiu odolnosť, no predovšetkým nižšiu hmotnosť a vďaka hrúbke hliníkových plátov aj kompaktnejšie rozmery. Špecialitou sú už spomínané reproduktory, ktoré by ste márne hľadali vedľa klávesnice, pod ňou, nad ňou či na bokoch kovovej šasi. Lenovo ich ukrylo do flexibilného kĺbu tak, že vždy budú smerovať priamo na užívateľa. Týmto spôsobom sa nestratila ani funkčnosť a výrobca “nepošpinil” ani dizajn notebooku. Reproduktory sami o sebe prekvapili veľmi dobrou reprodukciou. Nestratili sa v nich výšky, stredy, ani basy. Všetkého je tak akurát s mierou. Pri vyššej hlasitosti však prevažujú výšky na úkor stredov a basov a tak je zvuk ostrejší.

Reproduktory sú nenápadne ukryté v kĺbe. Foto: Tomáš Švec
Lenovo, Yoga, C930 Reproduktory sú nenápadne ukryté v kĺbe.

Veľmi prenosný, odolný a s celodennou výdržou

Notebook je ľahký, no nie najľahší. Menej váži napríklad 13,3-palcový HP Spectre x360, ale aj Dell XPS 13. S hmotnosťou 1,38 kilogramu však stále patrí do kategórie ultraprenosných zariadení. Ak mu však možno niečo zazlievať, je to veľmi malé množstvo konektorov. Na ľavej strane ich nájdete štyri, v pravo žiaden. Zo štyroch je len jeden port USB, dva sú Thunderbolt (jeden zároveň slúži na nabíjanie) a štvrtý je konektor na slúchadlá. Nič viac, nič menej. Akonáhle by ste k notebooku potrebovali pripojiť viac zariadení než len externý disk a mobil, bez USB hubu máte problém. Vzadu, prakticky pod displejom, sa nachádza stylus. Zasúva sa priamo do tela miernym stlačením. Netradičné, no hlavne veľmi praktické riešenie.

Stylus je ukrytý priamo v tele notebooku. Foto: Tomáš Švec
Lenovo, Yoga, C930 Stylus je ukrytý priamo v tele notebooku.

Displej mohol byť jasnejší a klávesnica „mäkšia“

Dotykový displej je fajn, no chýba mu väčšia ostrosť a vyšší jas. Predsa, 273 nitov je stále len priemer. Z nášho pohľadu pôsobil displej trošku fádne a určite by si zaslúžil lepšie definovanie farieb vrátane vyváženia bielej. Na druhej strane, dotyková vrstva funguje úplne bezchybne a tak sa pera netreba báť a rovno ho začať používať. Klávesnici možno vytknúť snáď len jej tuhosť. Písanie je pomerne presné a pohodlné, no pri dlhšom písaní dlhšia odozva, respektíve tvrdšie stlačenie, kláves môže mierne prekážať.

Písanie so stylusom je prekvapivo veľmi komfortné. Foto: Tomáš Švec
Lenovo, Yoga, C930 Písanie so stylusom je prekvapivo veľmi komfortné.

Výdrž, ktorá je jednou z domén Yogy, je excelentná. Plne nabitý notebook je možné používať prakticky celý deň. Výrobcom udávaných 12 hodín je len teoretických, v praxi však možno počítať minimálne s desiatimi hodinami plnohodnotnej práce so stredným jasom, kancelárskou prácou a zapnutým Wi-Fi. V porovnaní s väčšinou konkurenčných zariadení má Yoga navrch, zohľadňujúc predovšetkým jej dotykový displej, ktorý zariadeniam s o kúsok väčšou výdržou chýba.

Nie je obyčajný, ani lacný

Na Slovensku sa notebook najčastejšie predáva s úsporným procesorom Intel Core i5 so štvorjadrom, ôsmimi gigabajtami operačnej pamäte a 256 GB SSD diskom. Grafická karta je integrovaná, takže veľa hier sa na notebooku nezahráte. Nájsť však možno aj nami testovaný model s procesorom Core i7, 12 GB pamäťou a 512 GB SSD diskom. Aj keď je teda Yoga typickým predstaviteľom cestovného biznis notebooku, výkonu má stále viac než dostatok.

Lenovo Yoga C930 – cena: od 1400 eur (i5) do 1700 eur (i7)

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Výborné spracovanie
  • Celodenná výdrž na batériu a hmotnosť
  • Konvertibilné zariadenie so zaujímavou konštrukciou
  • Dotykové pero priamo v šasi

Negatíva:

  • Málo konektorov
  • Vysoká cena

Alternatívy:

HP Spectre x360 – cena: od 1200 eur

Dell XPS 13 – cena: od 1200 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #test #notebook #Lenovo #Yoga C930 #konvertibilný notebook