Test: Lenovo Yoga Book C930 nemá obdobu. Je však pridrahý

Je to notebook, ktorý je len veľmi ťažko možné zaradiť do niektorej z kategórií prenosných zariadení. Má parametre ultrabooku, rozmery tabletu a cenu nadštandardne vybaveného notebooku. A práve cena je to, čo mnohých môže odradiť od jeho kúpy. Prinášame vám krátku recenziu hybridného notebooku Lenovo Yoga Book C930.

05.05.2019 16:10
Lenovo, Yoga Book C930 Foto:
Lenovo predstavilo druhú generáciu Yoga Booku s virtuálnou klávesnicou.
debata

Keď Lenovo pred zhruba dvoma rokmi predstavilo notebook, ktorý mal namiesto klávesnice dotykovú plochu, mnoho ľudí zostalo prekvapených. Predsa len Yoga Book nemal na trhu obdoby, a teda ani konkurenta. Pochybnosti o úspechu takéhoto konceptu boli na mieste. Pred Lenovom to už skúšali viacerí, no dotyková plocha namiesto klávesnice sa nikdy neukázala ako dobrý nápad. Aj preto si Lenovo muselo dvakrát premyslieť, na koho a s akou cenou bude s takýmto zariadením cieliť.

Spoločník na cesty, nie na intenzívnu prácu

Typickým používateľom Yoga Booku bol manažér, ktorý je stále v pohybe a na cestách potrebuje ľahké, prenosné zariadenie s veľkou výdržou, na ktorom odpíše maximálne na zopár e-mailov. Na množstvo prácu toto zariadenie určené nebolo. Nech už je dotyková klávesnica (ktorá sa premení aj na dotykovú plochu) akokoľvek vizuálne príťažlivá, písanie dlhšieho textu na nej bolo nočnou morou. Ani človek, ktorý má strojopis v malíčku, nemal najmenšiu šancu napísať celé dve vety bez jedinej chyby a preklepu. Napriek tomu malo použitie dotykovej plochy zmysel.

Notebook je extrémne ľahký (790 gramov). Foto: Tomáš Švec
Lenovo, Yoga Book C930 Notebook je extrémne ľahký (790 gramov).

Prvá generácia Yoga Booku mala až neuveriteľne nízku hmotnosť – necelých 700 gramov, naozaj celodennú výdrž na batériu a ohybný kĺb, vďaka ktorému sa notebook razom premenil na bežný tablet. Na cesty snáď ani len nebolo možné namiešať lepšiu kombináciu parametrov. Yoga Book nebola nikdy trhákom, no ani prepadákom. Lenovo sa rozhodlo vo vývoji pokračovať a zariadenie posunúť do kategórie prémiových prístrojov – teda toho najdrahšieho, čo má Lenovo v ponuke. Dobrá voľba? Zatiaľ nevedno. Druhá generácia Yoga Booku s označením C930 je s 1500 eurovou cenovkou skrátka pridrahá.

Stále ľahký, no výkonnejší a oveľa drahší

Čo notebook ponúka? Prakticky to, čo aj model z roku 2016, len lepšie. Aj C930 je extrémne ľahký (necelých 800 gramov), prenosný a konečne už aj výkonný. Notebook má 10,8-palcový dotykový displej s rozlíšením 2560 × 1600, ktoré je na tak malom displeji možno až zbytočné. Namiesto procesoru Intel Atom disponuje úsporným Core i5, vstavanom grafikou Intel HD 615, štyrmi gigabajtami operačnej pamäte a 256 GB SSD diskom. Batéria s kapacitou 36 Wh notebook udrží pri živote zhruba 9 hodín. Môžeme potvrdiť, že výrobca v tomto prípade nepreháňal a reálna výdrž sa skutočne približuje tej, ktorú deklaruje.

Lenovo Yoga Book C930 má už aktívne dotykové pero. Foto: Tomáš Švec
Lenovo, Yoga Book C930 Lenovo Yoga Book C930 má už aktívne dotykové pero.

Zariadenie je vyhotovené naozaj precízne. Takmer žiadne plasty, len kov, ktorý mu dodáva punc, aký si zaslúži. Lenovo upravilo aj mechanizmus otočných pántov, ktoré pôsobili oveľa robustnejšie, než u staršieho modelu. V zariadení je aj viac elektroniky, ktorá niekedy slúži skôr na efekt a počiatočný “vau” efekt. Príkladom je otváranie veka displeja, po ktorom stačí dvakrát silnejšie zaklepať prstami – následne sa aktivuje systém, ktorý zmení polaritu magnetov. Jednoduché a efektné, no chvíľu to trvá.

Displej. A nie jeden, ale dva

Displej je primerane veľký, zobrazenie jemné a bez akejkoľvek pixelizácie. Výhodou je, že je dotykový, čo je logické, ak má byť zariadenie používané aj ako tablet. Rovnako logické je aj použitie lesklého panelu, ktorý má ale okrem kontrastnejšieho zobrazenia farieb aj nevýhodu v podobe zreteľných odtlačkov po dotykoch prstami. Tomu sa skrátka majiteľ nevyhne. Handričku je dobré mať poruke aj kvôli spodnému displeju. Na ňom sa nachádza dotyková klávesnica.

Dotyková klávesnica je responzívna, no písanie... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, Yoga Book C930 Dotyková klávesnica je responzívna, no písanie na nej má svoje muchy.

Sekundárny displej je jedným z tých komponentov, ktoré najviac navýšili cenu notebooku. Nie je to už len klasická dotyková plocha s podsvietenými tlačidlami, ale displej typu e-ink, ktorý funguje rovnako ako displej na čítačkách elektronických kníh. Lenovo sa ho rozhodlo použiť z viacerých dôvodov – je responzívny, šetrný a všestranný. Responzívny preto, lebo klávesy na stlačenie reagujú nie len vibrovaním, ale aj vizuálnym stlačením. O elektronickom atramente je známe, že veľa energie nespotrebuje a čítačky kníh tak zostávajú nabité týždne, či mesiace. A napokon všestranný preto, lebo okrem klávesnice ho možno použiť aj ako notes alebo spomínanú čítačku kníh. To je výborný nápad pre zariadenie, ktoré má byť naozaj univerzálne. Nič podobné na trhu zatiaľ nenájdete. E-ink displej ale má aj jednu nevýhodu – zobrazovanie na ňom je veľmi pomalé a ak píšete rýchlo, efekt stlačených kláves stráca zmysel.

Dotyková plocha je praktická, ale aj zradná

Písanie na akejkoľvek dotykovej klávesnici je problematické. Kratšie texty síce zvládnete napísať bez problémov, na napísanie viac než zopár riadkov sa ale musíte vyzbrojiť trpezlivosťou. Text budete musieť po sebe opravovať bez ohľadu na to, či ste v písaní zdatní. Je pravdou, že Lenovo zapracovalo na rozložení kláves, odozve a aj na presnosti písania, no softvérovú klávesnicu nebude nikdy možné porovnať s fyzickou klávesnicou na ktorej každú jednu klávesu nie len vidíte, ale aj cítite.

Na dotykovom displeji možno kresliť rovnako ako... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, Yoga Book C930 Na dotykovom displeji možno kresliť rovnako ako na notese.

Súčasťou výbavy je aj dotykové pero, ktoré však nemáte kam zasunúť, maximálne ho tak za pomoci magnetu pripnúť k telu notebooku. Použiť ho je možné v režime poznámkového bloku. Na rozdiel od guľôčkového pera z prvej generácie Yoga Booku je nové dotykové pero aktívne a sleduje aj tlak. Má tiež tri tlačidlá, ktorým je možné priradiť funkcie. Písanie na virtuálnom poznámkovom bloku funguje výborne a je dobrým pomocníkom, ak klávesnica na poznámky nestačí.

Reproduktory má Yoga Book ukryté po bokoch, konektor na slúchadlá mu ale chýba. V podstate jediným riešením je použiť bezdrôtové slúchadlá. Je to škoda, pretože miesto na 3,5 milimetrový jack by sa na boku určite našlo. Na druhej strane ale potešia dva USB-C konektory. Jeden je možné použiť na nabíjanie, druhý na pripojenie disku, kľúča alebo klávesnice a myši. Pôvodný model mal len jeden micro USB port a mini HDMI výstup, tkaže Lenovo urobilo posun vpred.

Lenovo Yoga Book C930 – cena: 1499 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • extrémne ľahký a prenosný
  • variabilita použitia
  • výborná výdrž na jedno nabitie
  • dva aktívne displeje
  • dva USB-C konektory
  • aktívne pero

Negatíva

  • horšia ergonómia písania (pri dlhých textoch)
  • chýbajúci konektor pre slúchadlá
  • vysoká cena
Lenovo Yoga Book C930 má už aktívne dotykové pero.
Vďaka flexibilné kĺbu možno notebook použiť aj...
+4Sekundárny displej má tri režimy zobrazenia -...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #notebook #Lenovo #Yoga #Yoga Book C930