Odľahčená verzia Spotify mieri do sveta. Spotrebuje minimum dát

Spotify Lite je odľahčená verzia mobilnej aplikácia, ktorá má minimálne nároky na systém. Po novom je dostupná v 36 krajinách.

09.07.2019 19:10
spotify lite, spotify Foto:
Spotify Lite ponúka aj kontrolu spotreby mobilných dát.
debata (9)

Mnoho aplikácií začínalo tak, že na začiatku ponúkali len zopár funkcií. Neskôr k nim pribudli ďalšie a ďalšie, až sa z aplikácie stal obrovský komplex viacerých prepojených služieb. Za príkladmi netreba chodiť ďaleko. Podobný osud postihol voľakedy známy program na “napaľovanie” CD – Nero a v jeho stopách kráčala aj mobilná aplikácia Facebooku. Výsledkom je, že takéto komplexné aplikácie sú aj náročnejšie na systémové prostriedky. Ak máte mobil alebo počítač, ktorý o výkon nemá núdzu, nemáte problém. Problém nastáva, ak mobil a počítač pri takýchto aplikáciách strácajú dych. A práve preto sa firmy v posledných rokoch snažia ponúknuť užívateľom aj ich odľahčené verzie, zväčša s prívlastkom Lite.

Odľahčenú verziu ponúka aj Facebook a Twitter

Dnes si tak už môžete do mobilu stiahnuť aj zjednodušené verzie Facebook Lite, Messenger Lite či Twitter Lite. Všetky tieto aplikácie majú minimálne hardvérové nároky, no zároveň im aj niektoré funkcie chýbajú. Podobnou cestou sa vydal aj Spotify, ktorý pred rokom predstavil mobilnú aplikáciu Spotify Lite určenú pre nenáročných používateľov v Brazílii. V týchto dňoch aplikácia mieri aj do ďalších krajín. Používatelia v 36 krajinách si môžu do mobilu s Androidom aplikáciu stiahnuť a odľahčiť tak systém. Slovensko medzi týmto krajinami zatiaľ chýba.

V čom sa Spotify Lite od štandardného Spotify líši? Aplikácia samotná má veľkosť len 10 Megabajtov a štandardne prehráva skladby v najnižšej kvalite, pri ktorej stiahne len približne 0,5 MB dát na jednu skladbu. Niektoré vizuálne atraktívne efekty verzii Lite chýbajú, no užívatelia majú aj naďalej možnosť vyhľadávať hudobníkov, skladby, hudobné žánre a zdieľať ich medzi sebou. Takisto je možné aplikáciu používať či už s bezplatným alebo plateným účtom. Výhodou oproti plnej verzii je možnosť nastaviť dátový strop pri mobilnom pripojení, pri ktorého dosiahnutí je užívateľ notifikovaný.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #Spotify Lite