Test: Vyskúšali sme unikátny mobil s ohybným displejom od Samsungu

Nie je to typické "véčko" s displejom a klávesnicou. Galaxy Z Flip je unikátny mobil s výbornou konštrukciou, no aj s nedostatkami a vysokou cenou.

26.02.2020 18:47
Galaxy Z Flip, Samsung, ohybný mobil Foto:
Nové "véčko" od Samsungu s ohybným displejom - Galaxy Z Flip.
debata

Nie je to typické „véčko“ s displejom a klávesnicou. Zložiť ho síce môžete rovnako, no na vnútornej strane sa nachádza obrovský podlhovastý displej s neštandardným pomerom strán. Dotykový ohybný AMOLED displej vraj Samsung zdokonalil natoľko, že sa nebojí ísť s kožou na trh. Napriek tomu má aj nedostatky a nie je ich ak málo. Zohľadňujúc vysokú cenu môžeme konštatovať, že Galaxy Z Flip nie je pre každého. Prinášame vám postrehy z nášho krátkodobého testovania novinky, ktorá v týchto dňoch zavítala na Slovensko.

Ohybný displej pre masy? Ešte si počkajte

Dlhodobou métou najväčších technologických firiem je sprístupniť ohybný displej masám. Zatiaľ sa im to nepodarilo a niet divu. Prvé pokusy s mobilmi s ohybným AMOLED displejom boli skôr nepodarkami, ktoré majú čestné miesto vo vitríne či u zberateľa. Displej nebol ani zďaleka tak odolný, aby vydržal bežné zaobchádzanie počas svojej dvoj-trojročnej životnosti. Oficiálne síce výrobcovia vypočítali, že displej je možné ohýbať päť rokov bez toho, aby sa poškodil, no laboratórne podmienky sa evidentne od tých bežných významne líšia.

Test: Samsung Galaxy Z Flip

Vyskúšali sme mobil s ohybným displejom Samsung Galaxy Z Flip.

Fotogaléria
Nové "véčko" od Samsungu s ohybným displejom -...
Po zložení je mobil pomerne hrubý.
+4Aj napriek viacerým krehkým prvkom je mobil...

Netrvalo dlho a prví recenzenti začali odliepať ochrannú vrstvu displeja Galaxy Fold, aby vzápätí zistili, že tam nebola na parádu. Samsung pritvrdil a ochranu displeja zdokonalil, no trvalo mu to dlhé mesiace. Nekonečné posúvanie začiatku predaja bolo pre konkurenčné firmy ponaučením, aby dvakrát merali a až potom predstavili ďalší ohybný mobil. Podľa Samsungu už nastala tá správna doba s príchodom Galaxy Z Flip, ktorý sme mali možnosť vyskúšať. Výrazný posun vpred je viditeľný už na prvý omak. No Samsung je predsa len opatrný a užívateľov radšej pred prvým použitím dôsledne varuje.

Netradičné „véčko“ s vyspelejšou konštrukciou

Galaxy Z Flip nie je ani zďaleka tak odolný, ako by sa mohlo zdať. A to napriek veľmi robustnému mechanizmu, ktorý pri otvorení mobilu nevŕzga, neposúva sa a nepôsobí labilne. Napokon, ak si niečo budú užívatelia všímať, je to práve ohybný kĺb a kvalita jeho spracovania. Z minulosti už Samsung vie, že kĺb je tiež najnáchylnejšou súčiastkou. Ak sa doň dostane prach a nečistota, môže sa dostať pod displej a poškodiť ho. Napriek tomu nie je možné kĺb hermeticky izolovať, preto si firma pomohla miniatúrnymi štetinkami, ktoré pri každom otvorení a zatvorení displeja vyčistia vonkajšiu stranu kĺbu od drobných nečistôt. Veľmi praktické, účinné a know-how môže zostať ukryté pod povrchom.

Po úplnom rozložení displeja je celá plocha...
Galaxy Z Flip, Samsung, ohybný mobil Po úplnom rozložení displeja je celá plocha využitá na zobrazenie živého náhľadu a funkčných prvkov foťáku.

Druhou dôležitou súčasťou, na ktorú sme sa dôkladnejšie pozreli je veľký 6,7-palcový displej s neštandardným pomerom strán 21,9:9. Neštandardný preto, lebo po zatvorení ma mobil veľmi kompaktný štvorcový tvar a neotvára sa ako kniha (ako Galaxy Fold či Huawei Mate X). Neštandardný pomer strán ale oceníte napríklad pri pozeraní filmov z Netflixu. Na druhej strane, displej má stále viditeľný ohyb. Už na prvý pohľad nie je po rozložení plochý, ale má miernu priehlbinku. Paradoxne tá, ale nedeformuje obraz. Samsung sa s prípadnými deformáciami obrazu vysporiadal výborne a displej nakalibroval tak, že si nerovnosť všimnete len zboku a len keď je vypnutý.

Odolnosť je Achilovou pätou ohybných displejov

V čom má ale displej rezervy je odolnosť. AMOLED panel je síce chránený špeciálnou sklenenou vrstvou, no tá sa ani len nepribližuje (a ani nemôže) odolnosti skla Gorila Glas. Už prví recenzenti upozornili, že displej je možné poškriabať aj nechtom. Neskúšali sme to, no veríme, že tomu tak je. Napokon firma už pred nastavením mobilu užívateľa varuje, aby s ním zachádzal šetrne a aby na stláčanie nepoužíval nechty. Dámy s novou manikúrou teda môžu mať problém. Pred prípadným uzatvorením nečistôt medzi dve plochy displej chráni vyvýšený rám vďaka ktorému sa vnútorné časti navzájom fyzicky nedotýkajú.

Po zložení je mobil pomerne hrubý. Foto: Tomáš Švec
Galaxy Z Flip, Samsung, ohybný mobil Po zložení je mobil pomerne hrubý.

Kvôli konštrukcii má mobil problém aj s vodotesnosťou či obyčajnou vodeodolnosťou. Skrátka, mali by ste ho chrániť aj pred drobnými kvapôčkami vody, ktoré sa môžu poľahky dostať dnu. Ak je už mobil natoľko krehký, škoda, že Samsung nevymyslel menej šmykľavý tvar a nepoužil iný materiál. Ak by ste totiž Z Flip nosili len tak v ruke či v nohaviciach bez krytu, mohol by vám veľmi ľahko vypadnúť z ruky nie len pri nosení, ale aj otváraní. Takisto lesklé materiály si veľmi radi zapamätajú odtlačky. Záchranou je dvojdielny nalepovací obal (kožený alebo plastový), do ktorého je možné mobil vložiť a chrániť ho za cenu menej elegantného dizajnu a väčšej hrúbky. Samsung prisľúbil, že užívateľom bude bezplatne ponúkať aj ochrannú vrstvu, ktorú však musí nalepiť len technik v autorizovanom centre. K mobilu firma pribalí aj špeciálnu ročnú záruku pre prípadné náhodné poškodenie. Taký displej je napríklad možné so spoluúčasťou 109 eur možné opraviť len raz za rok.

Miniatúrny displej na „selfíčka“

Ďalšou špecialitou je miniatúrny vonkajší displej, ktorý slúži nie len na zobrazenie notifikácií a času, ale aj na autoportréty. Áno, čítate správne. Malý displej je naozaj možné použiť pri fotení selfie bez toho, aby ste museli otvárať „véčko“. Dvojitým stlačením hlavného tlačidla sa aktivuje vonkajší foťák a displej zobrazujúci váš drobný výrez. Je to niečo ako malé zrkadielko, na ktoré si v mobiloch ešte spomenú pamätníci. Aj tento displej je dotykový a pri niektorých funkciách môže byť aj užitočný (prehrávanie hudby). Na tlačidle pre zapnutie mobilu a aktiváciu foťáka sa nachádza aj čítačka odtlačkov prstov. Konečne nenápadné riešenie, ktoré je známe už roky.

Predný displej poslúži aj pri fotení... Foto: Tomáš Švec
Galaxy Z Flip, Samsung, ohybný mobil Predný displej poslúži aj pri fotení "selfíčok".

Pri používaní je zaujímavé aj úplne praktické hľadisko – ako s mobilom telefonovať? So zatvoreným mobilom si nezavoláte. Pri každom prichádzajúcom hovore ho musíte otvoriť, čo s jednou rukou v podstate ani nezvládnete. Mimo telefonovania je možné telefón roztvoriť ja na polovicu a použiť ho na natáčanie videí. Mobil sám rozpozná polohu displeja a prispôsobí tomu zobrazenie prvkov. Pri foťáku napríklad zobrazí živý náhľad len v hornej časti a v spodnej zobrazí len funkčné prvky.

Technickými špecifikáciami nemá zmysel sa zaoberať priveľmi do hĺbky. Sú v podstate rovnaké, ako parametre vlajkových lodí z minulého či predminulého roka. Žiaden výbehový mobil, ale solídnych osem gigabajtov operačnej pamäte, výkonné osemjadro a dvojitý 12 Megapixelový foťák (jeden širokouhlý, druhý obyčajný). Vystačiť si musíte s 256 GB pamäťou, ktorá neurazí, no rozšíriť ju nie je možné.

Zlomený mobil oddelí zobrazovacie prvky na... Foto: Tomáš Švec
Galaxy Z Flip, Samsung, ohybný mobil Zlomený mobil oddelí zobrazovacie prvky na displeji.

Záverom: Zohľadňujúc vysokú cenu nového Galaxy Z Flip (1480 eur) môžeme tvrdiť, že mobil je určený najmä pre fajnšmekrov a technokratov, ktorí nemajú hlboko do vrecka. Tí druhí si totiž kúpia lacnejší mobil s lepšou výbavou.

Samsung Galaxy Z Flip – cena: 1480 eur

Hodnotenie:

7/10 z pohľadu parametrov 9/10 z pohľadu inovácií

Pozitíva

  • Výrazne lepší ohybný displej
  • Prepracovanejšia konštrukcia
  • Takmer neviditeľný ohyb
  • Dizajn a inovácie

Negatíva

  • Chýbajúca vyššia odolnosť
  • Displej náchylný na škrabance
  • Klzká konštrukcia
  • Prémiová cena
Test: Samsung Galaxy Z Flip

Vyskúšali sme mobil s ohybným displejom Samsung Galaxy Z Flip.

Fotogaléria
Nové "véčko" od Samsungu s ohybným displejom -...
Po zložení je mobil pomerne hrubý.
+4Aj napriek viacerým krehkým prvkom je mobil...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #ohybný displej #Galaxy Z Flip #ohybný smartfón