Nikon predstavil novú plnoformátovú zrkadlovku bez zrkadla

Trieda takzvaných bezzrkadlových fotoaparátov sa rozrástla o nového člena. Nikon Z5 je novým základným modelom s plnoformátovým snímačom a s cenou od 1819 eur.

23.07.2020 18:00
Nikon, Z5, zrkadlovka Foto:
Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Nikon Z5.
debata (1)

Len pred rokom Nikon predstavil svoje prvé plnoformátové bezzrkadlové foťáky. Modely Z6 a Z7 sa tak ocitli na začiatku novej éry, ktorá by v najbližších rokoch mohla zmeniť svet digitálnej fotografie. Firma naznačila, že okrem klasických zrkadloviek sa bude ešte viac orientovať aj na vývoj bezzrkadlových fotoaparátov. Prívlastok „kompakty“ si však už tieto výlučne digitálne fotoaparáty nezaslúžia. Ich obrazová kvalita je na veľmi pokročilej úrovni.

V týchto dňoch Nikon predstavil ďalší z rodiny bezzrkadlových fotoaparátov, model Z5. Na rozdiel od predošlých dvoch modelov je typickým zástupcom nižšej triedy, no s plnoformátovým 24-megapixelovým čipom. V porovnaní so Z6 a Z7 novinke chýba napríklad malý informatívny displej, senzor so zadným podsvietením BSI, ale aj kvalitnejšie a odolnejšie materiály. Telo má síce kovové šasi, no už na prvý pohľad má aj viac plastových prvkov a je menej robustné. Na druhej strane, nechýba mu digitálny OLED hľadáčik (3,69 milióna bodov), 3,2-palcový dotykový displej, v tele zabudovaná obrazová stabilizácia, výkonný procesor Expeed 6 a Wi-Fi modul. Ostriaci systém využíva maticu s 273 bodmi, čo znamená rýchlejšie zaostrovanie vo všetkých rohoch. Novinkou je prítomnosť dvoch slotov na SD karty. Minuloročné modely disponovali len jedným slotom na karty, navyše v neštandardnom formáte XQD.

Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Nikon Z5. Foto: Nikon
Nikon, Z5, zrkadlovka Bezzrkadlový full-frame fotoaparát Nikon Z5.

Okrem foťáku Nikon predstavil aj nové „full-frame“ objektívy zo série Z. Najmenším z nich je objektív s ohniskom 24–50mm a svetelnosťou f/4–6.3 s cenou 449 eur. Fotoaparát Z5 bude na predaj len v kombinácii s týmto objektívom . Cena za set je 1819 eur, respektíve 1979 eur aj s FTZ adaptérom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nikon #fotoaparát #zrkadlovka #Z5 #full frame