Motyka napokon vystrelila. Spotify po rokoch čakania spustí drahé Hi-Fi predplatné

Spotify do konca roka spustí nové hudobné predplatné. Supremium bude prehráva hudbu vo vysokej Hi-Fi kvalite. Prednosť tentokrát dostanú používatelia mimo Spojených štátov.

22.06.2023 08:00
Spotify Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Mnohí hudobní nadšenci nad Spotify zlomili palicu. Hudobná služba od roku 2021 sľubovala príchod nového prémiového predplatného, ktoré by umožnilo počúvať hudbu aj vo vysokej, bezstratovej, Hi-Fi kvalite. Zhruba pol roka po ohlásení novinky Spotify na svojom blogu uviedlo, že spustenie nového predplatného presúva na neurčito. Mnohí z tých, ktorým nestačila len obyčajná 320 kbps kvalita sa preto vzdali svojich očakávaní a prešli ku konkurencii. Apple, Tidal, Amazon či Deezer. Všetky tieto služby už dnes ponúkajú streaming aj vo vyššej kvalite. Jedine Spotify, ktoré je stále jednotkou na trhu zaspalo na vavrínoch. Aj preto je ohlásená novinka “bombastická.”

Podľa agentúry Bloomber je predstavenie nového predplatného, kódovo označovaného ako Supremium, na spadnutie. Udiať sa tak má do konca roka, spolu s predstavením upravenej desktopovej aplikácie. Paradoxne, Spotify má vylepšené predplatné najprv ponúknuť len v krajinách mimo Spojených štátov. Prečo tomu tak má byť, zatiľ nevedno. Rovnako nie je známa ani cena, ktorá je už niekoľko mesiacov predmetom divokých špekulácií. Isté je, že Spotify s ňou nemôže príliš prestreliť alebo bude musieť ponúknuť niečo výnimočné, čo konkurencii chýba. Za prémiové predplatné si služby zväčša pýtajú niekoľko eur navyše.

Novinka bude musieť vyčnievať z radu

Bloomberg s odvolaním sa na zdroje z prostredia firmy tvrdí, že súčasťou nového predplatného má byť aj prístup k audioknihám. Jeden z používateľov na fóre Reddit takisto uviedol, že bol v minulom roku zaradený do prieskumu, v ktorom sa ho Spotify pýtal na názor na 20-dolárovú cenu za platinové predplatné. Súčasťou platinového predplatného mal byť okrem Hi-Fi hudby aj špeciálny ekvalizér na slúchadlá, počúvanie podcastov bez reklám a niekoľko ďalších funkcií na správu playlistov a knižníc.

Dôležité je tiež pripomenúť, že len zlomok slúchadiel a reproduktorov dokáže naplno využiť potenciál bezstratovej hudby. Ďalšou bariérou vyššej kvality je špecifikácia štandardu Bluetooth, ktorý skrátka nedokáže prenášať dáta s najväčším “bitratom”. V mnohých prípadoch preto používateľ len žije v ilúzii, že počúva hudbu v naozaj vyššej kvalite.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #hi-fi #Apple Music #Tidal #hudobné predplatné #streamingová služba #bezstratová hudba