Samsung predstavil nové skladacie mobily. Majú lepšiu konštrukciu a sú vodeodolné

Za väčší z dvojice nových smartfónov si Samsung v základnej výbave pýta až 1899 eur. Modely Z Flip5 a Z Fold5 si ale dozaista nájdu svojich priaznivcov.

28.07.2023 08:00
Samsung, Galaxy Z Fold5, mobil, smartfón Foto:
Samsung Galaxy Z Fold5.
debata

Samsung v týchto dňoch predstavil už piatu generáciu smartfónov Z Flip a Z Fold so skladacou konštrukciu a ohybným OLED displejom. Firma popri tom predstavila aj nový vodeodolný tablet Tab S9 a hodinky Galaxy Watch 6 s operačným systémom Google Wear OS.

Samsung sa aj tentokrát snaží osloviť dva odlišné typy zákazníkov. Prvým z nich, ktorí vyhľadávajú štýlový, vreckový mobil v štýle “Véčka” ponúka Z Flip5 s nižšou cenou a parametrami smartfónu vyššej strednej triedy. Flip má okrem rozdvojeného 120 Hz OLED displeja na vnútornej strane s uhlopriečkou 6,7 palca aj veľký vonkajší displej, ktorý z hornej strany ohraničujú dva foťáky. Oba majú 12 Megapixelové snímače a použiť ich je možné aj na fotenie autoportrétov. Stačí mobil “zlomiť” a pri fotení selfie použiť vonkajší displej. Mobilu napriek tomu nechýba ani vnútorný foťák, no ten má rozlíšenie len 10 Megapixelov.

Samsung Galaxy Z Flip5. Foto: Samsung
Samsung, Galaxy Z Fold5, mobil, smartfón Samsung Galaxy Z Flip5.

Za zmienku stojí ešte procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, ktorý patrí medzi najvýkonnejšie trhu a má výkonu na rozdávanie. Oveľa zásadnejšie zmeny sa však zostali skryté. Samsung vylepšil mechanizmus stredového kĺbu, ktorý ohýba displej. Nový pánt dokáže displej preložiť napol bez zjavnej medzery v spodnej časti tak, ako tomu bolo pri predošlých modeloch. Navyše je po prvýkrát vodeodolný. Výrobca si za základnú verziu Z Flip5 pýta 1199 eur (s 256 GB úložiskom). Za variant s 512 GB pamäťou si pýta o 120 eur viac.

Aj pre tých, ktorí nemajú hlboko do vrecka

Ľuďom, ktorí holdujú najnovším trendom, a zároveň nemajú hlboko do vrecka, môže viac imponovať vlajková loď Z Fold5. Aj ona sa spolieha rovnaký vylepšený kĺb ako Z Flip5, ktorý z nej robí vodeodolný mobil s až o 25-percent odolnejšou konštrukciou. Podľa Samsungu je Z Flip5 najtenším, najľahším a najvýkonnejším skladacím mobilom na trhu. Aj on disponuje rovnakým procesorom ako Z Fold5, no je viac zameraný na prácu. Tomu zodpovedá až 7,6-palcový rozkladací displej s o 25-percent vyšším jasom a podporou využitia dotykového pera.

Samsung Galaxy Z Fold5. Foto: Samsung
Samsung, Galaxy Z Fold5, mobil, smartfón Samsung Galaxy Z Fold5.

Na vnútornej strane sa nachádza 10-Megapixelový selfie foťák a 4-Megapixelový sekundárny snímač ukrytý pod displejom. Na zadnej strane sa zas nachádza trojica foťákov s 10, 12 a 50-Megapixlovým rozlíšením pre všetky druhy snímok – od klasickej, cez širokouhlú až po telefoto. V zloženom stave má používateľ k dispozícii 6,2-palcový vonkajší displej so 120 Hz obnovovacou frekvenciou.

Galaxy Z Fold5 je všetkým, len nie lacným mobilom. V základnej verzii s 256 GB úložiskom a 12 GB operačnou pamäťou stojí až 1899 eur. Model s 512 GB pamäťou stojí 2019 a najdrahší variant s terabajtom pamäti až 2259 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Galaxy #skladací mobil #Z Fold5 #Z Flip5