Vyvinuli farebný monitor z elektronického papiera. Šetrí energiu aj oči

Čínska firma Dasung sa pochválila monitorom s e-ink technológiou. Namiesto OLED panelu využíva takzvaný elektronický atrament, ktorý dokáže zobraziť až 4096 farieb. Takýto monitor šetrí energiu aj oči.

12.09.2023 08:00
Dasung, monitor, e-ink Foto:
Monitor s technológiou e-ink.
debata

Ak vlastníte alebo ste niekedy aspoň vyskúšali čítačku elektronických kníh, mohli ste sa na vlastné oči presvedčiť o výhodách elektronického papiera. Takzvaná e-ink technológia sa pýši výnimočne nízkou spotrebou energie a je takisto šetrná k očiam. Je to akoby ste čítali text z klasického novinového papiera. Technológia okrem čítačiek kníh našla využitie aj v niektorých smartfónoch, hodinkách či dokonca notebookoch. Bola však skôr doplnkom k bežnému displeju, nie hlavným zobrazovacím zariadením. To by ale mohla zmeniť čínska firma Dasung, ktorá sa verejnosti pochválila s inovatívnym displejom Paperlike Color. V súčasnosti na jeho výrobu zbiera peniaze vo verejnej zbierke na crowdfundingovej stránke Indiegogo. V priebehu niekoľkých dní sa jej podarilo od podporovateľov vyzbierať takmer pol milióna eur.

Monitor so 4-tisíc farbami a k očiam šetrnou technológiou

Čím podporovateľov nový monitor natoľko zaujal? Novinka funguje prakticky rovnako ako akýkoľvek iný displej menšieho formátu s e-ink technológiou. To znamená, že staticky vykresľuje objekty, ktoré následne podľa potreby prekresľuje. Po vykreslení obrazu monitor nespotrebúva takmer žiadnu energiu. Vybavený je 25,3-palcovým Kaleido 3 panelom, ktorý zobrazí až 4096 farieb s vysokou reflexnosťou. Hanbiť sa nemusí ani za rozlíšenie. Namiesto Full HD ponúka až 3K (3200 × 1080 bodov) rozlíšenie a takzvaný X-Color filter, ktorý zvyšuje kontrast, farebný jas, hĺbku čiernej farby a zlepšuje dynamické efekty pri obrazovom prechode. Okrem toho dokáže prenášať obraz z notebooku aj bezdrôtovo.

Displeje tohto typu zväčša trpia jedným nepríjemným neduhom, ktorý obmedzuje možnosti ich využitia – rýchlosťou prekresľovania obrazu. Kým LCD displej zobrazí snímku v rozsahu milisekúnd, e-ink je násobne pomalší. Vývoj ale pokročil a Dasung tvrdí, že jeho nový monitor je vhodný na akúkoľvek bežnú prácu – prehliadanie internetu, editovanie dokumentov, vzdelávanie sa, či sledovanie animácií. Videá by ste však na takomto type monitoru určite sledovať nechceli. Za základnú verziu monitora si výrobca v predpredaji pýta bezmála 1500 eur. Neskôr ho plánuje predávať o tri stovky drahšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektronický papier #čítačka kníh #Indiegogo #e-ink #elektronický atrament