Test: BenQ PD3220U je monitor ako žiaden iný. Výborným parametrom škodí len pár nedostatkov

Vyskúšali sme monitor, ktorý nepatrí medzi novinky na trhu, no vo svojej kategórii stále nemá primeraného konkurenta. BenQ PD3220U má viac konektorov než akýkoľvek notebook a ovládacie prvky a variabilitu, ktoré chýbajú aj násobne drahším monitorom.

16.09.2023 10:00
BenQ DesignVue PD3220U, Foto:
BenQ DesignVue PD3220U
debata (1)

Aký monitor používate na prácu a zábavu? Vyberáte si zásadne najlacnejší model alebo sa riadite aj parametrami? Je pre vás dôležitá konektivita, rozlíšenie a ergonómia alebo preferujete dizajnový monitor s ktorý po dvoch rokoch plánujete vymeniť? To sú otázky, na ktoré hľadá odpovede snáď každý, kto uvažuje nad kúpou nového monitora. My sme mali možnosť vyskúšať poloprofesionálny monitor od firmy Benq, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších. Cestu k nemu si však nenájdu ľudia, ktorí majú hlbšie do vrecka alebo požadujú čo najlepší pomer ceny a parametrov. Bezmála 1200-eurový BenQ PD3220U však exceluje vo viacerých kategóriách, aj keď jeho cena je už dlhšiu dobu takmer nemenná.

32 palcov, 4K a 60 Hz

BenQ PD3220U je stredne veľký monitor s uhlopriečkou 31.5-palcov a so 4K rozlíšením (3840 × 2160 bodov). Väčší monitor väčšina ľudí nepotrebuje a to isté platí aj pri rozlíšení, ktoré naráža na limity mnohých počítačov a notebookov. Skrátka, 4K na 32 palcoch je tak akurát. Nižšie rozlíšenie, ktoré stále mnoho monitorov s podobnou veľkosťou ponúka, je už na škodu a prejavuje sa v pixelizácii a chýbajúcej jemnosti zobrazenia. Iné je to pri obnovovacej frekvencii, ktorá sa zasekla na 60 Hz. Niektoré notebooky si s takouto frekvenciou pri plnom rozlíšení stále nedokážu poradiť a tak je používateľ nútený pristúpiť ku kompromisom – buď si vybrať nižšie rozlíšenie a vyššiu frekvenciu alebo naopak. My sme však monitor prepojili s ročným MacBookom Pro, ktorý sa kamaráti aj so 4K a aj so 60 Hz. Zniesol by aj však vyššiu frekvenciu, ktorú by ocenili napríklad hráči. Na bežné používanie ale 60 Hz stačí. To platí aj pri 5 ms odozve, ktorá je pohodlne použiteľná pri akejkoľvek práci. Pre akčné hry by však už nemusela stačiť.

Monitor nemá najtenší rámik a v konkurencii s... Foto: Tomáš Švec
BenQ DesignVue PD3220U Monitor nemá najtenší rámik a v konkurencii s dizajnovými monitormi neobstojí.

Ak monitor v niečom exceluje, je to jeho hardvérová výbava a príslušenstvo, ktoré nemá konkurenciu. Za zmienku stojí aj konštrukcia, ktorá je veľmi robustná. Rameno je pevné, ľahko ovládateľné a monitor je doň možné veľmi jednoducho osadiť. Samozrejmé je aj výškové polohovanie a funkcia pivot, vďaka ktorej je možné monitor otočiť o 90 stupňov a používať vertikálne. Posuvný mechanizmus je tak plynulý a prepracovaný, že displej dokáže polohovať aj prstom a to bez náznaku knísania. Trošku nás ale zamrzela možnosť natáčať displej len o 30 stupňov do prave či ľavej strany. BenQ mohol tiež dômyselnejšie domyslieť manažment káblov. Jedna plastová slučka v zadnej časti k elegantnému zviazaniu káblov nemusí stačiť. A že tých káblov môže viesť z monitoru veľa! Tritisícdvestod­vadsiatka má veľké množstvo konektorov.

Monitor je možné prepojiť aj s druhým monitorom... Foto: Tomáš Švec
BenQ DesignVue PD3220U Monitor je možné prepojiť aj s druhým monitorom či s dvoma počítačmi naraz.

Nepreberné množstvo konektorov a výborné ovládanie

Okrem DisplayPortu má aj dva HDMI (v2.0), jeden klasický USB-C, štyri USB 3.1 a dva USB-C Thunderbolt konektory s 15 a 85 Wattovým napájaním. K všestrannosti napomáha aj prepojenie dvoch monitorov cez USB-C konektor alebo takzvaný KVM switch, ktorý zas umožňuje prepínať medzi dvoma zdrojmi signálu. Monitor tak môžete mať naraz pripojený k počítaču a notebooku. Takáto výbava je skrátka nevídaná. Potešiť by mohli aj reproduktory, avšak sú skôr na okrasu, než na plnohodnotné využitie. K monitoru je ale cez zabudovaný 3,5 milimetrový jack možné pripojiť aj externé reproduktory alebo slúchadlá. Odporúčame ale vyhnúť sa takémuto riešeniu a zvukové zariadenie radšej spojiť priamo s počítačom.

Monitor nepatrí medzi najtenšie na trhu. Je to... Foto: Tomáš Švec
BenQ DesignVue PD3220U Monitor nepatrí medzi najtenšie na trhu. Je to aj kvôli zabudovanému napájaniu a postranným reproduktorom.

Obrovskou devízou je aj ovládací puk, ktorým je možné meniť nastavenia monitora. Má tri tlačidlá pre uloženie modifikovaných nastavení a ďalšie dve tlačidlá a otočné koliesko na pohyb v menu. Samozrejme pohyb v menu je možný aj cez hardvérové tlačidlá a joystick umiestnený na zadnej strane. BenQ na rozdiel od iných výrobcov ponúka používateľom veľké priehrštie najrôznejších nastavení. Nastaviť je možné aj najšpecifickejšie detaily. To ocenia najmä grafici, ale aj bežní používatelia, ktorí chcú meniť parametre podľa činnosti, ktorú práve vykonávajú. Iné nastavenia sa totiž hodia na sledovanie filmov, na prácu s grafikou a videom a iné na večernú prácu či prehliadanie webu.

Monitor má matnú povrchovú úpravu, takže zabraňuje neželaným odleskom, čo sa hodí pri práci. Hlavný rozdiel medzi matným a lesklým displejom je v kontraste. Kým lesklý panel je kontrastnejší, ostrejší a jasnejší, farby na matnom displeji môžu pôsobiť vyblednutejšie. Napriek tomu farebné zobrazenie na PD3220U spĺňa aj tie najprísnejšie kritériá. Zobrazenie je ostré a presné. Monitor pokrýva 95 percent DCI-P3 a 100 percent sRGB farebného priestoru.

BenQ DesignVue PD3220U

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva:

  • Ergonómia
  • Zobrazenie farieb
  • Prepracovaná konštrukcia a konektivita
  • Ovládacie prvky vrátane externého ovládacieho puku

Negatíva:

  • Menší rozsah možností natáčania do strán
  • Horšia odozva
  • „Len“ 60 Hz obnovovacia frekvencia
  • Vyššia cena

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #recenzia #monitor #Benq #PD3220U