Neverte už ani vlastným očiam. Deepfake kradne hercom a politikom ich pravú tvár

Tom Hanks sa stal obeťou deepfake. Svoju tvár a hlas nedobrovoľne prepožičal na propagáciu dentálneho pripoistenia. Obeťou cielenej kampane využívajúcej umelú inteligenciu sa stal pred voľbami aj Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska.

17.10.2023 08:00
Deepfake Foto:
Ilustračné foto
debata

Umelá inteligencia už dokáže kadečo. V priebehu niekoľkých minút vám vygeneruje seminárnu prácu do školy, na mieru vytvorí obrázok, upraví fotku, pomôže s firemnou prezentáciu či napíše neprehliadnuteľný životopis. Nie vždy je však používaná len na šľachetné účely. Čoraz častejšie je zneužívaná aj na vytváranie takzvaných deepfake videí.

Slovo Deepfake nie je možné do slovenčiny jednoducho preložiť. V prenesenom význame ho však možno chápať aj ako zneužitie umelej inteligencie k účelovej manipulácii s videom alebo zvukom. Je to technológia na báze umelej inteligencie, ktorá zhromažďuje modely ľudského chovania a používa ich na „úpravu reality“. V praxi to vyzerá tak, že známemu politikovi alebo hercovi dokážu vo videu podvodníci vložiť do úst slová, ktoré by nikdy nepovedal. Čo je horšie, divák ani len nemá pocit, že sa pozerá na upravené video. Najnovšie sa stal obeťou deepfake Tom Hanks.

Zneužili Toma Hanksa aj Michala Šimečku

Tvár amerického herca bola pomocou deepfake zneužitá na propagáciu dentálneho pripoistenia. Video, ktoré niekoľko dní kolovalo na internete vyzeralo natoľko realisticky, že sa k nemu musel vyjadriť aj sám Tom Hanks. “Na internete koluje video, ktorá propaguje nejaké dentálne poistenie s mojou virtuálnou kópiou. Nemám s tým nič spoločné,” uviedol T. Hanks v príspevku na svojom Instagrame. Nebol pritom jedinou obeťou podobných kampaní. Na internete sa v minulosti objavili aj falošné videá s Donaldom Trumpom či prezidentom Ukrajiny, Volodymirom Zelenským. Na Slovensku sa zas tesne pred parlamentnými voľbami šírila falošná nahrávka telefonátu predsedu progresívneho Slovenska, Michalom Šimečkom, a novinárky Denníka N, Moniky Tódovej. Nahrávka vznikla s najväčšou pravdepodobnosťou za pomoci umelej inteligencie a jej šírenie si všimli aj viaceré zahraničné médiá.

Kým však videá politikov sú väčšinou zneužívané na cielenú antikampaň, vo filmovom priemysle môžu (až na výnimky) oživiť zosnulého herca alebo mu ubrať z tváre vrásky. Príkladom je Harrison Ford, ktorý vďaka deepfake omladol o desiatky rokov. Umelá inteligencia ukazuje, že nič nie je nemožné, a aj preto je potrebná dôsledná regulácia, ktorá by dokázala zabrániť jej zneužívaniu pri ovplyvňovaní verejnej mienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Hanks #umelá inteligencia #Michal Šimečka #deepfake