Xiaomi predstavil nové vlajkové lode. Majú unikátne foťáky s logom nemeckej Leicy

Xiaomi predstavil dva nové fotomobily, ktoré sa môžu pochváliť najvýkonnejším procesorom, ktorý len teraz vyšiel z výrobných liniek a trojicou 50-Megapixelových foťákov.

28.10.2023 08:00
Xiaomi, Xiaomi 14 Foto:
Nový smartfón Xiaomi 14 Pro,
debata (1)

Po tom, čo procesor Snapdragon 8 Gen 3 opustil výrobné linky, nestihol ani vychladnúť a už ho spoločnosť Xiaomi použila v najnovších vlajkových lodiach 14 a 14 Pro, ktoré v týchto dňoch oficiálne predstavila. Mobily budú zatiaľ dostupné len v Čine, no výrobca sa pripravuje aj na ich celosvetové predstavenie, s výnimkou Spojených štátov. Tak, ako býva zvykom firma rozdelila novinky podľa funkcií, ceny a cieľovej skupiny. Oba telefóny však majú identickú pohonnú jednotku – procesor.

Kým model Xiaomi 14 má menší, 6,3-palcový displej s 1,5K rozlíšením, variant Pro má displej o 0,3 palca väčší, po okrajoch zaoblený a s vyšším, 2K, rozlíšením. Odhliadnuc od uhlopriečky ponúkajú oba jas na úrovni 3000 nitov a adaptívnu obnovovaciu frekvenciu v rozsahu 1 až 120 Hz. Menší mobil dostal aj menšiu batériu. Tá má kapacitu 4610 mAh a nabíjať ju je možné 90 Wattovou nabíjačkou. Prípona Pro znamená batériu s kapacitou 4880 mAh a podporu 120-Wattového nabíjania.

Hlavný foťák s pohyblivou clonou

To, čo ale mnohých zaujíma najviac, je fotovýbava. Štrnástka má trojicu foťákov s identickým 50-Megapixelovým snímačom. Prvý foťák má “obyčajné” šošovky, druhý širokouhlé a tretí sériu šošoviek pre 3,2-násobné optické zväčšenie. Ani jednému, ani druhému modelu nechýba ozdobné logo nemeckého výrobcu foťákov Leica, ktoré má byť akýmsi puncom vyššej kvality. V skutočnosti Leica pomohla Xiaomi kalibrovať fotorežimy – Leica Vibrant a Leica Authentic. Model Pro má širokouhlý a aj teleobjektív rovnaký, avšak jeho hlavný foťák má pohyblivú clonu v rozpätí f/1.42 do 4.0. Niečo podobné je v mobiloch stále vzácnosťou. Vďaka variabilnej clone si na svoje prídu fanúšikovia portrétov či prírody. Nezodpovedná ale zatiaľ zostáva otázka, či niekto takúto pohyblivú clonu pri tak malých šošovkách naozaj potrebuje. Na papieri to ale vyzerá dobre.

Mobily poháňa operačný systém HyperOS, ktorý si vyvinul Xiaomi na báze Androidu. Operačný systém bol vytvorený tak, aby mohol byť nainštalovaný na celom rade zariadení – od mobilov, cez počítače, multimediálne systémy v aute, či v chytrých výrobkoch v domácnosti. Ponúkať má lepšie prepojenie zariadení v rámci existujúceho ekosystému, podobne ako je tomu u výrobkov Apple.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Xiaomi #Leica #fotomobil #Xiaomi 14 #Xiaomi 14 Pro