Žiadne veľké prekvapenia, no aj tak evolučný krok. Apple predstavil nové MacBooky Pro

Ani nie po roku Apple predstavil nové MacBooky Pro s výkonnými procesormi M3. Prekvapili vysokým výkonom. Dizajn notebookov sa však nezmenil.

03.11.2023 08:00
Apple, MacBook Pro, Foto:
Apple MacBook Pro (2023)
debata

Najväčší prerod dizajnu, výbavy a funkcií sa spája s príchodom MacBooku Pro v roku 2021. Apple vtedy zásadným spôsobom prekopal inak nedotknuteľný štýlový dizajn MacBookov, ktoré sa stali hranatejšími a viac prispôsobenými na produktivitu. Z klávesnice sa vytratil obsolentný dotykový displej, ktorý všetkým akurát tak prekážal, klávesy zmenili mechanizmus, zväčšil sa trackpad, zmenil displej a aj materiál šasi. Tí, ktorí dlhé roky volali po zmene sa jej v roku 2021 aj dočkali. Apple si vyslúžil mnoho pochvalných reakcií a pozitívnych recenzií. A jeho konzervatívny prístup mu našepkával, že na forme nemá v ďalších rokoch meniť vôbec nič. Stačí zmeniť obsah. A tak sa aj stalo. Po druhýkrát.

Nové procesory ani nie po roku

Apple na americký sviatok Halloween bez veľkej pompy predstavil nové MacBooky Pro, počítač iMac a procesory M3, ktoré ich budú poháňať. Podľa prvých výkonnostných benchmarkov má nový procesor M3 Max rovnaký výkon ako najvýkonnejší procesor minulej generácie, M2 Ultra. Možno to na prvý pohľad nevyzerá prelomovo, no vo svete, kedy sa firmy chvália nárastom výkonu v rádoch jednotiek, maximálne desiatok percent, je podobný výkonnostný skok nevídaný.

Procesory M3 sú zoradené do troch výkonnostných kategórií – M3, M3 Pro a M3 Max. Kým prvý má 8 výpočtových a 10 grafických jadier a podporu do 24 GB operačnej pamäte, variant pro má 12 jadier CPU, 18 jadier GPU a maximálne 36 gigabajtovú operačnú pamäť. Najvyšší model, ktorý je osadený v MacBooku za nemalý príplatok má maximálne 16 výpočtových, do 40 grafických jadier a maximálne 128 gigabajtov operačnej pamäte. To sú čísla, z ktorých by sa mnohým pred pár rokmi zatočila hlava.

Povinná jazda. Avšak ako z rýchlika

Počas krátkej, 30 minút trvajúcej, prezentácie Apple ukázal aj nové MacBooky Pro. S ich predstavením sa však firma netradične poponáhľala. Ich predchodca s procesormi M2 uzrel svetlo sveta len začiatkom roka. Apple je zjavne presvedčený, že nebolo na čo čakať. Výsledkom sú dve nové verzie notebookov – 14 a 16 palcový MacBook Pro. Ich dizajn sa nezmenil a parametre v podstate takisto nie. Jedinou výnimkou je štandardný dynamický rozsah, ktorý vzrástol z 500 na 600 nitov, no pri zachovaní 1000-nitovej svetelnosti. Pribudol tiež nový farebný variant “vesmírna čierna.” Ceny sa firma takisto rozhodla nezodvihnúť.

Apple MacBook Pro (2023) Foto: Apple
Apple, MacBook Pro Apple MacBook Pro (2023)

Apple si našiel čas aj na výmenu “obstarožného” all-in-one počítača iMac, ktorý sa po dvoch rokoch dočkal vylepšenia. Má 24-palcový 4,5K Retina displej a nový procesor M3 bez možnosti výberu výkonnejšieho modelu. SSD disk môže mať kapacitu do jedného terabajtu a operačná pamäť maximálne 24 gigabajtov.

Apple iMac (2023) Foto: Apple
iMac, Apple Apple iMac (2023)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #MacBook #MacBook Pro #M3 #M3 Pro