“Už stačilo,” povedal Google a obmedzil sledovanie videí s blokovačom reklám

Nedarí sa vám spustiť žiadne video na YouTube? Možno je to tým, že používate niektorý z nástrojov na blokovanie reklám. Google začal blokovať prístup všetkým používateľom, ktorí ho používajú.

05.11.2023 08:00
YouTube Foto:
debata (2)

Ak nemáte predplatenú službu YouTube Premium a v snahe zabrániť zobrazovaniu otravných reklám ste si doposiaľ vystačili aj s obyčajným Adblockerom (tzv. blokovačom reklám), vaše dobré časy sa skončili. Google sa rozhodol klepnúť po prstom všetkým, ktorí ho ukracovali o príjmy z reklamy. Pýtať by ste sa nemali “prečo?”, ale “prečo až teraz?” Používanie nástrojov na blokovanie reklám je totiž odpradávna v rozpore s podmienkami používania služby, s ktorými ste súhlasili v momente, keď ste YouTube začali používať.

YouTube blokuje prístup používateľom s... Foto: YouTube
YouTube, blokovanie reklám YouTube blokuje prístup používateľom s nainštalovaným adblockerom.

Používateľom po celom svete s nainštalovaným adblockerom v prehliadači sa po kliknutí na ktorékoľvek video zobrazí čierna obrazovka s oznámením “Adblockery porušujú podmienky používania služby YouTube”. Okno používateľa vyzýva, aby povolil zobrazovanie reklám alebo si predplatil službu YouTube Premium. Google si napokon zvolil oveľa agresívnejšiu vynucovaciu metódu, než tú, ktorú pred niekoľkými mesiacmi testoval vo vybraných krajinách. Svojho času používateľom umožnil spustiť tri videá a až následne im prístup zablokoval. Po novom tak bude robiť okamžite.

Služba YouTube Premium je na Slovensku dostupná za 7,19 eura mesačne. Študenti za ňu zaplatia 4,19 eura a správca rodinného predplatného s maximálne piatimi prepojenými účtami zaplatí 10,99 eur. V rámci prémiového predplatného YouTube ponúka okrem videí bez reklám aj možnosť ich sťahovania do zariadenia alebo streamovania prostredníctvom služby YouTube Music.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #Adblock #YouTube Premium #blokovanie reklám