Sony predstavilo dlhoočakávaný herný ovládač pre ľudí s postihnutím

Trvalo to skoro rok, no aj ľudia s postihnutím sa napokon dočkali nového herného ovládača, ktorého prototyp Sony predstavilo ešte na začiatku tohto roka.

09.12.2023 08:00
Sony, projekt Leonardo Foto:
Špeciálny herný ovládač je súčasťou projektu Leonardo.
debata

Sony na vývoji nového ovládača pre hernú konzolu PlayStation 5 pracovalo niekoľko rokov. Do odborného tímu si prizvalo aj expertov na ergonómiu a telesné postihnutia. Výsledkom je vysoko prispôsobiteľný ovládač Access Controller, ktorý má niekoľko samostatných kláves, spínačov a džojstikov. Tie je tiež možné modulárne upravovať a premiestňovať tak, aby vyhoveli ľuďom s najrôznejšími formami postihnutia. Ako uviedol Alvin Daniel z vývojového tímu Sony Interactive Entertainment, navrhnúť univerzálny ovládač tohto typu bolo extrémne náročné, keďže každá osoba s postihnutím má špecifické potreby a kompenzačné mechanizmy. Tie bolo potrebné pri vývoji ovládača zohľadniť tak, aby si ho používateľ mohol upraviť presne podľa svojich potrieb.

“Vďaka novému ovládaču budú môcť ľudia s postihnutím hrať videohry jednoduchšie, komfortnejšie a dlhšie,” uviedlo Sony vo svojom vyhlásení na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas, kde jeho prototyp ukázalo verejnosti po prvýkrát. Súčasťou herného ovládača je analógový ovládač (džojstik) a ovládací “kruh” lemovaný ôsmimi veľkými programovateľnými tlačidlami. Ovládač, ktorý reflektuje špecifické potreby ľudí s hendikepom je možné držať v ruke, ale aj umiestniť na stôl či podložku. Hráči si môžu okrem tlačidiel upraviť aj vzdialenosť medzi nimi, ovládacím kruhom a džojstikom, ktorý je navyše možné vymeniť za dotykovú plochu s haptickou odozvou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sony #herná konzola #herný ovládač #telesné postihnutie #PlayStation 5 #joystick #PS5