Apple sa pripravuje na spustenie predaja drahého headsetu pre virtuálnu realitu

Podľa analytikov sa bude headset za 3500 dolárov predávať ako teplé rožky. Záujem oň je veľký, no takisto aj očakávania. Či ich Apple napokon aj naplní, ukáže až čas.

12.01.2024 12:30
Apple Vision Pro, headset, virtuálna realita Foto:
Headset na virtuálnu realitu Apple Vision Pro.
debata

Špeciálne “lyžiarske okuliare” na virtuálnu realitu Apple predstavil ešte v júni minulého roka. S produktom, ktorý v podstate nie je žiadnou novinkou mal napriek tomu veľké plány. Tak “veľké,” že oficiálny začiatok predaja headsetu Vision Pro radšej posunul na február 2024. Novinka od Apple vyvolávala už pred pol rokom rozpaky. Kým jedni boli nadšený z produktu, ktorého vysoká cena sľubovala prelomové využitie, analytici z druhého tábora slovo “revolúcia” zámerne neskloňovali. Pravdou však je, že Apple pri okuliaroch Vision Pro na ničom nešetril. Použil technológie, z ktorých mnohé si zaslúžia prívlastok futuristické a v súčasnosti nemajú ani len využitie. Aj to dokazuje, že Apple na rozdiel od iných výrobcov myslí skôr na budúcnosť, než na masovú rozšírenosť.

Apple Vision Pro majú vo vnútri dva miniatúrne displeje schopné zobraziť obraz s rozlíšením 2× 4K. Je to v skutočnosti viac, než ľudské oko potrebuje na to, aby dokázalo vnímať obraz v najväčších možných detailoch. Displeje sú osadené do hlavnej časti, ktorá by nemala byť príliš ťažká ani pri dlhodobom nosení. O uvoľnenie tlaku a komfortné nosenie sa stará penová vložka rôznych rozmerov, ktorá sa nachádza pred „okuliarovou“ časťou a flexibilným záhlavným mostom. Najťažšou časťou VR okuliarov je takmer vždy batéria. Apple ju preto neumiestnil priamo do okuliarov, ale využil na to káblik, ktorý ich prepája s externým akumulátorom. Ten môže človek nosiť napríklad vo vačku a po vybití ho aj vymeniť bez nutnosti čakať niekoľko hodín, kým sa nabije.

Prvý nový produkt po 9 rokoch

Okuliarom, ktoré sú jediným novým produktom Apple za posledných 9 rokov, nelámu väzy technológie, ale akumulátor. Jeho kapacita je aj kvôli malým rozmerom postačujúca len na dvojhodinového používanie. To je veľmi málo. Apple v propagačnom videu demonštruje napríklad výnimočný zážitok zo sledovania filmov, no pri dvojhodinovej výdrži si celý dvojhodinový film ani len nepozriete.

Zaujímavosťou je, že displej majú okuliare nielen vo vnútornej časti, pred očami používateľa, ale aj na vonkajšej transparentnej časti. Na ňom sa zobrazujú oči a časť zakrytej tváre nositeľa, aby osoba, s ktorou sa cez okuliare rozpráva nemala pocit, že hovorí s „robokopom“. Okuliare okrem množstva senzorov disponujú aj vonkajšími kamerami, ktoré snímajú okolie a zobrazujú ho na vnútornom displeji v podobe rozšírenej reality. Je tak len na používateľovi, či sa rozhodne vidieť aj okolie alebo sa úplne obklopiť virtuálnym svetom.

Apple demonštroval niekoľko možných využití okuliarov Vision. Okrem sledovania filmov a hrania hier ich je možné použiť aj na bežnú prácu, keď nahrádzajú displej na notebooku alebo mobile. Je cez ne možné uskutočňovať aj videohovory, pri ktorých sa namiesto skutočnej tváre volaným zobrazuje akýsi virtuálny hologram premietajúci aktuálne pohyby tváre používateľa. Zvuk sa prenáša do uší cez miniatúrne reproduktory, ktoré ho smerujú priamo do zvukovodu. Takáto otvorená konštrukcia umožňuje nositeľovi vnímať aj okolité zvuky. Apple ale nespresnil, či reprodukcia personalizovaného 3D zvuku nebude rušiť okolie a ako sa napríklad budú správať reproduktory v hlučnom prostredí – napríklad v lietadle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #virtuálna realita #headset #Vision Pro