Apple predstavil nový MacBook Air. Končí éra historicky 'najtenšieho' notebooku

Dva nové MacBooky Air sú síce naďalej extrémne tenké, no už nemajú typický zúžený dizajn, ktorý ich sprevádzal od roku 2008.

07.03.2024 08:00
macbook air, macbook Foto:
Nový MacBook Air 2024 s procesorom M3.
debata (1)

Keď Apple predstavil svoj prvý MacBook Air, správy nadšených novinárov obleteli svet a spôsobili ošiaľ. Notebook mal v roku 2008 prívlastok ‚najtenší na svete‘ a nastavil vysokú latku konkurencii, ktorá sa ho snažila dlhé roky nasledovať. Zúžené šasi notebooku pôsobilo elegantne a sviežo zároveň a výrazne sa líšilo od tradičného dizajnu notebookov, ktoré boli plastové a ťažkopádne. Apple po rokoch oznámil, že s typickým dizajnom, ktorý sa roky nemenil končí. Predstavil nové modely MacBooku Air, ktoré pripomínajú skôr svojich výkonnejších súrodencov z radu Pro, no pri zachovaní čo najmenšej hrúbky.

Aj tentokrát Apple predstavil dva varianty s 13 a 15-palcovou uhlopriečkou. Záujemca si okrem veľkosti displeja môže zvoliť aj M3 čip s 8 alebo 10 grafickými jadrami a 8, 16, respektíve 24 gigabajtov operačnej pamäte. Kapacita disku sa pohybuje v rozpätí od základných 256 gigabajtov až po 2 terabajty. Čip M3, ktorý už poháňa aj pred necelým pol rokom predstavené vynovené MacBooky Pro je o 17, respektíve 21 percent výkonnejší než jeho predchodca. Z pohľadu ďalších parametrov sa toho veľa nezmenilo. Batéria a výdrž zostali identické (15 hodín na jedno nabitie) a notebook nepribral ani gram do hmotnosti. Drobnými zmenami prešli len Wi-Fi modul (6E namiesto 6) a mikrofón s lepšou izoláciou hlasu.

Cena začína na 1299 eurách za základný 13-palcový model s 256 gigabajtovým úložiskom, 8 gigabajtovou pamäťou a 8-jadrovým procesorom. Väčší súrodenec s o čosi výkonnejším základným procesorom štartuje na cene 1599 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #notebook #Macbook Air #MacBook #M3