Slúchadlá AirPods Pro ako pomôcka pre nedoslýchavých? Apple chystá špecifickú novinku

Slúchadlá AirPods Pro by mohli už onedlho dostať novú funkciu, ktorá poteší najmä ľudí so sluchovým deficitom. Objaviť sa má v novej verzii operačného systému iOS 18.

13.03.2024 08:00
Apple, AirPods, slúchadlá Foto:
Ilustračné foto
debata

Ľudia so sluchovým postihnutím to nemajú pri každodenných činnostiach ľahké. Pokiaľ trpia nedoslýchavosťou, zväčša jedinou pomôckou je použitie načúvacieho prístroja, ktorý zosiluje určité frekvencie. Použitie klasických slúchadiel ako náhrady za načúvací prístroj má svoje limity. Je to predovšetkým preto, že slúchadlá na takéto použitie neboli kalibrované. Apple to však môže zmeniť. Podľa analytika Marka Gurmana firma pripravuje novú funkciu pre slúchadlá AirPods Pro, ktorá ich zmení na načúvací prístroj.

Nový režim pre slúchadlá AirPods Pro pre nedoslýchavých má byť súčasťou operačného systému iOS 18, ktorý by mal Apple predstaviť spolu s príchodom iPhonu 16, teda zhruba o pol roka. Detaily zatiaľ nie sú známe, no M. Guzman predpokladá, že funkcia sa bude líšiť od aktuálne dostupného režimu “Priepustnosti” (ang. Transparency Mode), ktorý využíva mikrofóny na reprodukovanie okolitých zvukov tak, aby nositeľ nemal pocit, že má v uchu slúchadlá. Očakáva sa, že bude skôr zosilňovať zvuk prichádzajúci z bezprostrednej blízkosti slúchadiel.

Podľa štúdie publikovanej vo vedeckom magazíne iScience, majú AirPods Pro potenciál zosilniť zvuk na úrovni menej pokročilých načúvacích prístrojov. To však v čase jej realizácie v roku 2022 nestačilo na to, aby slúchadlá splnili normy stanovené americkou Správou potravín a liečiv FDA. Či to bude stačiť tento rok verejnosť zistí už onedlho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #slúchadlá #Airpods #AirPods Pro