Vedci zostavili rodokmeň kávy arabica. Je staršia ako Homo sapiens

Káva je bezpochyby veľkou časťou svetovej kultúry a milovníci kávy oceňujú najviac tú, ktorá pochádza z kávovníka arabského, bežne známu ako arabica. Vedci teraz vytvorili rodokmeň tejto kávy a zistili, že tento druh vznikol prirodzeným krížením dvoch iných odrôd kávy odhadom pred 610 000 až jedným miliónom rokov v etiópskych lesoch.

24.04.2024 16:00
káva, zrná Foto: ,
Kávové zrná
debata (1)

To znamená, že tento druh je starší ako Homo sapiens, ktorý vznikol v Afrike pred 300 000 rokmi, upozornila agentúra Reuters. Vedci dúfajú, že sa vďaka tomu dozvedia o rastlinách viac, aby ich mohli lepšie chrániť pred škodcami a klimatickými zmenami.

Vedci analyzovali genómy 39 odrôd arabiky, a vytvorili tak doteraz najkvalitnejší genóm kávovníka arabského. Odhalili tiež špecifickú oblasť genómu, ktorá môže byť dôležitá pre šľachtenie a odolnosť voči chorobám. Súčasťou skúmania bola aj vzorka z 18. storočia, ktorú použil švédsky prírodovedec Carl Linné pri pomenovaní tohto druhu.

peru, kava, pestovatel Čítajte viac Bojujeme o kávu s klímou. Pomôže múdrosť Inkov?

Arabica podľa vedcov vznikla prirodzeným krížením dvoch rodičovských druhov, ktorými boli kávovník štatný (Coffea canephora) a Coffea eugenioides. Kávovník statný je známy ako robusta a jeho génom bol analyzovaný v roku 2014. Robusta sa bežne používa v instantnej káve. Arabica je považovaná za kávu s lepšou chuťou, je cenená pre svoju jemnosť a relatívne sladkú chuť. Robusta pochádza z pralesov rovníkovej Afriky a je známa tým, že je pomerne odolná voči hlavným kávovým škodcom a chorobám. Arabica dnes tvorí 60 až 70 percent svetového trhu s kávou. Zvyšok tvorí robusta.

Ukázalo sa, že populácia arabiky počas tisícročia, kým ju ľudia začali pestovať, rástla a klesala, podľa toho, ako sa otepľovala a ochladzovala klíma. Prekvitala v teplých a vlhkých obdobiach a trpela v obdobiach sucha. Tieto chudobné obdobia vytvárali úzke miesta v populácii, kedy prežilo len malé množstvo geneticky podobných rastlín. Dnes má preto arabica nízku genetickú rozmanitosť, a je tak náchylnejšia voči škodcom a chorobám, ako je hubová choroba nazývaná rez listov, ktoré každoročne spôsobujú straty v ráde miliárd dolárov. Možno ju tiež pestovať len v obmedzenom počte lokalít, kde sú priaznivé klimatické podmienky a hrozby chorôb nižšie.

lisajnik Čítajte viac V lišajníkoch objavujú látky s možným využitím v medicíne

Výskum tak otvoril cestu k novým prístupom k šľachteniu kávy, ktoré môžu pomôcť vývoju nových odrôd so zvýšenou odolnosťou voči chorobám, klimatickým zmenám a s novými chuťovými vlastnosťami, upozornil odborník spoločnosti Nestlé, ktorý sa štúdie zúčastnil, Patrick Descombes.

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Podľa odhadov sa jej denne vypije 2,25 miliardy šálok. Je tiež jednou z najviac obchodovaných komodít.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #káva #arabica #Homo sapiens