Koniec naháňačkám. Policajti budú môcť zastaviť auto na diaľku

Autá predávané v Európskej únii by mohli v budúcnosti používať technológiu, vďaka ktorej budú môcť policajti na diaľku odstaviť vozidlo.

05.02.2014 07:00
policajt, vodičský preukaz, polícia Foto: ,
Ilustračné foto
debata (38)

Policajným naháňačkám by mohol byť do roku 2020 koniec. Minimálne na území Európskej únie. Iniciatíva ENLETS (European Network of Law Enforcement Technology Services), medzivládnej siete európskych krajín, ktorá slúži na výmenu informácií o policajnej spolupráci, colníctve, ochrane hraníc, migrácii a ďalších oblastiach, ktoré sa týkaju orgánov presadzovania práva, pracuje na vývoji nového zariadenia integrovaného do vozidiel. Súčasťou pripravovaného konceptu má byť špeciálne zariadenie inštalované do každého vozidla predávaného na území Európskej únie s unikátnym kódom, ku ktorému by mala prístup polícia v každej krajine.

Zariadenie, ktoré by mohla polícia na diaľku aktivovať, by mohlo byť súčasťou každého nového vozidla už v roku 2020. Pri aktivovaní by vo vozidle mohol byť okamžite odstavený prísun paliva a vypnuté zapaľovanie. Európski zákonodarcovia majú teraz šesť rokov na to, aby vytvorili vhodné podmienky pre podporu technológie z hľadiska súčasnej legislatívy.

Odvolávajú sa na vyššiu bezpečnosť občanov

ENLETS, ktorá nie je inštitúciou EÚ, vývoj technológie zdôvodňuje vyššou bezpečnosťou pre obyvateľov miest a obcí ohrozovaných bezohľadnými vodičmi. „Unikajúce autá môžu byť nebezpečné pre občanov. Vo väčšine prípadov polícia nemá dostatok prostriedkov pre bezpečné odstavenie unikajúceho vozidla,“ píše sa v dokumente. Polícia by vďaka technológii údajne nemusela používať ani agresívne techniky pre zastavenie unikajúcich páchateľov, postačilo by ak by jeden z jej zamestnancov stlačil správne tlačidlo.

Odborníci s použitím novej technológie nesúhlasia

Odborníci ale na margo masového zavádzania technológie v budúcnosti upozorňujú aj na skutočnosť, že najprv je potrebné uskutočniť relevantný výskum, ktorý preukáže, že technológia je naozaj potrebná a aké sú ďalšie možné alternatívy. „Mali by sme predovšetkým vedieť, či súčasný stav je skutočne tak veľmi problematický. Urobme niekoľko výskumov a uistime sa, že je to naozaj problém a až následne nájdime spôsob, ako tento problém riešiť,“ tvrdí Tony Bunyan z analytickej spoločnosti Statewatch. „Je zarážajúce, že o niečom takom vôbec premýšľajú. Ľudia musia protestovať proti podobnému zásahu do ich slobôd,“ uviedol známy euroskeptik Nigel Farage.

S „diaľkovým vypínačom“ súhlasí aj výbor pre bezpečnosť

Vývoj technológie už medzičasom schválil aj Stály výbor pre operačnú spoluprácu v oblasti vnútornej bezpečnosti EÚ. Výbor, ktorý vznikol po prijatí Lisabonskej zmluvy v roku 2010, sa okrem iného zaoberá vývojom a zavádzaním vnútorných bezpečnostných opatrení v Európskej únii.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #auto #vozidlo #diaľkový vypínač