Najšikovnejšieho robota postavili Kórejčania

Juhokórejský tím si odviezol domov cenu 2 milióny dolárov za víťazstvo v súťaži robotov, ktoré by mohli pomáhať v prípade prírodných alebo človekom spôsobených katastrof. Podmienkou účasti bolo, aby robot bol humanoidný, a teda mal hlavu a štyri končatiny a chodil po nohách. Počas súťaže musel do hodiny splniť osem úloh. Robotovi z víťazného tímu Kaist DRC-HUBO sa to podarilo za 45 minút.

09.06.2015 09:30
debata
Víťazný robot Kaist DRC-HUBO z Južnej Kórey. Foto: DARPA
robot, Kaist, humanoid Víťazný robot Kaist DRC-HUBO z Južnej Kórey.

Súťaž vyhlásila americká štátna agentúra DARPA, ktorá sa venuje najmä výskumu a vývoju v zbrojnom priemysle.

Na druhom mieste sa umiestnil robot Running Man z Floridy a na druhom Tartan Rescue CHIMP z Pittsburghu. Za druhé a tretie miesto bolo udelených milión a 500-tisíc dolárov. „Dnešný deň bol úžasný. Splnil všetko, čo sme od neho očakávali,“ vyhlásil Gill Pratt, ktorý má v DARPA na starosti organizovanie súťaže Robotics Challenge.

Zároveň dodal, že robotika je ešte len na začiatku a tak v ďalších ročníkoch možno očakávať rýchle napredovanie a zlepšovanie robotov. Súťaž vznikla v roku 2012 ako reakcia na nehodu v jadrovej elektrárni vo Fukušime. Cieľom je vyvinúť roboty, ktoré by mohli byť nasadené do prostredia, ktoré je pre človeka nebezpečné.

Na súťaži sa zúčastnilo 25 tímov. Ich roboty mali splniť osem úloh. Museli šoférovať auto, vystúpiť z vozidla, otvoriť dvere, vysekať v stene dieru, prejsť bez pádu cez sutiny alebo očistiť si cestu pred sebou, vyjsť nahor po schodoch a na konci dňa ich čakala ešte jedna tajná úloha. Nakoniec to bolo vytiahnutie prístroja zo zásuvky a jeho pripojenie do druhej elektrickej zásuvky.

Po prvom dni sa zdalo, že prvé miesto si vybojuje robot CHIMP z Carnegie Mellon University, lebo bol prvý, ktorému sa podarilo splniť všetkých osem úloh za menej ako hodinu. Na druhý deň mu však prvenstvo zobral juhokórejský robot Kaist DRC-HUBO, ktorý favorizovaný tím zdolal o celých šesť minút.

Súťaž však ukázala aj to, že humanoidné roboty majú pred sebou ešte dlhú cestu, aby mohli nahradiť ľudských záchranárov. Často sa prevracali a problém im robila aj pre ľudí triviálna vec, ako je chôdza po schodoch.

Na druhej strane, diváci na roboty reagovali veľmi priaznivo, povzbudzovali ich. „Tieto roboty vyzerajú trochu ako z filmu Terminátor. Napriek tomu im ľudia preukazovali sympatie a bolo im ľúto, keď sa im niečo nevydarilo,“ povedal Pratt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #robotika #robot