Solárne lietadlo letí k Atlantiku

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 pristálo pred víkendom po takmer 18-hodinovom lete z Arizony na západe USA v Tulse v Oklahome.

16.05.2016 09:10
solárne lietadlo, Solar Impulse 2 Foto:
Solar Impulse 2 po pristátí v Arizone.
debata

Na ceste okolo sveta s ním švajčiarsky pilot Bertrand Piccard absolvoval jednu z kratších etáp, keď preletel vzdialenosť takmer 1600 km. Let aj pristátie prebehli hladko, informoval tím na svojich stránkach. „Let nás doviedol do srdca Spojených štátov pri pokračovaní solárneho obletu sveta,“ uviedli švajčiarski letci a konštruktéri vzápätí po pristátí.

Teraz bude nasledovať ešte pár kratších etáp a potom sa piloti pokúsia o prelet z New Yorku ponad Atlantický oceán. Miesto pristátia ešte nie je známe. Hovorí sa najmä o Maroku.

Solar Impulse 2, ktorý v jednotlivých etapách striedavo pilotujú Piccard a jeho krajan André Borschberg, dorazil do Arizony minulý utorok po 16-hodinovej ceste z Moffettovho letiska v Kalifornii. Predtým solárne lietadlo prekonalo náročnú, viac ako 4080 kilometrov dlhú etapu z Havaja, ktorá trvala tri dni. Lietadlo už má za sebou najdlhšiu etapu, ktorou bol prelet Pacifiku, a na ceste ho čaká ešte Atlantik. Ukončiť oblet zemegule sa chystá v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, odkiaľ vlani v marci vyletel.

Cieľom projektu je propagácia solárnej energie. Lietadlo Solar Impulse 2 nenesie ani kvapku pohonných hmôt. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré s pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Rozpätie krídel je 72 metrov, čo je viac, ako má Boeing 747. Solárny stroj však váži len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2 #solárne lietadlo #Atlantik