Xiaomi predstavilo najlacnejší dron so 4K kamerou

Xiaomi už vyrába aj drony. Za Mi Drone s kamerou so 4K rozlíšením záujemca zaplatí len polovicu bežnej ceny konkurenčných modelov. Ešte menej stojí dron s Full HD kamerou, ktorý má navyše aj veľký dolet.

25.05.2016 20:30
Xiaomi, dron, Mi Drone Foto:
Xiaomi predstavilo najlacnejší dron s kamerou so 4K rozlíšením (na obrázku).
debata (1)

Čínske Xiaomi je v Európe známe najmä svojimi smartfónmi, aj keď v poslednej dobe sa do povedomia dostáva aj s lacnou spotrebnou elektronikou. Veľký dopyt je napríklad po inteligentných fitnes náramkoch MiBand, ktoré môžu bez problémov konkurovať niekoľkonásobne drahším prístrojom. Za 20 eur možno kúpiť veľmi dobre spracovaný náramok, ktorý počíta kroky, sleduje spánok a meria pulz. Podobne sú na tom aj iné zariadenia, ktoré prekvapivo vynikajú kvalitou, ktorú nepoznačila ani nízka cena.

Naopak v Číne tamojší obyvatelia Xiaomi poznajú ako univerzálneho veľkovýrobcu elektroniky všetkého druhu. Spoločnosť má v ponuke nie len telefóny a náramky, ale aj váhy, televízory, kamery, zabezpečovacie systémy, svietidlá, prenosné nabíjačky, čističe vzduchu či dokonca inteligentný varič ryže. Najnovšie do ponuky pribudne aj dron.

Najlacnejší z aktuálnej ponuky

Dron Mi Drone v podaní Xiaomi je v podstate diaľkovo ovládanou kvadroptérou so štyrmi vrtuľami a vlastnou kamerou. Zatiaľ čo jednoduché drony vybavené kamerou zvládnu natáčať video sotva v HD rozlíšení, mi Drone si poradí s videom v 4K rozlíšení. Len pre ilustráciu, najlacnejšie drony so 4K kamerou začínajú na cene 700 eur a viac. Xiaomi si za svoju kvadroptéru vypýta len o málo viac ako 400 eur. V ponuke sa objaví aj lacnejší model s Full HD kamerou za necelých 350 eur. O dostupnosti ale výrobca zatiaľ mlčí. V Európe by sa mohli oba drony objaviť najskôr v druhej polovici roka, s najväčšou pravdepodobnosťou na jeseň.

Dron od Xiaomi sa ovláda pomocou ovládača s... Foto: Xiaomi
Xiaomi, dron, Mi Drone Dron od Xiaomi sa ovláda pomocou ovládača s možnosťou pripojenia smartfónu.

Medzi ďalšie dôležité parametre dronu patrí dolet, respektíve dĺžka letu na jedno nabitie. S plne nabitou batériou s kapacitou 5100 mAh možno helikoptéru udržať vo vzduchu približne 27 minút s doletom do 3 kilometrov. Vybavený je tiež štandardným navigačným systémom GPS a jeho ruskou obdobou GLONASS. Tí menej skúsení môžu pri ovládaní drona využiť niekoľko zautomatizovaných leteckých režimov uľahčujúcich vzlet, pristávanie alebo krúženie v rámci zvolenej oblasti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #helikoptéra #dron #Xiaomi #bezpilotná helikoptéra #kvadroptéra #Mi Drone