Slováci vytvorili prototyp extrémne úsporného vozidla

Vozidlo spotrebuje len 1 liter benzínu na 586 kilometrov. Študenti s ním súťažili na medzinárodných pretekoch v úspornej jazde Shell Eco-marathon.

02.06.2017 10:30
Shell, Eco Marathon, úsporné vozidlá, TUKE Foto:
Úsporné vozidlo študentov košickej Technickej univerzity počas pretekov Shell Eco-marathon Europe 2017.
debata (2)

Študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach zlepšili svoj minuloročný rekord v projektovanom množstve najazdených kilometrov s len jedným litrom paliva. So svojim úsporným vozidlom sa zúčastnili medzinárodných pretekov v úspornej jazde Shell Eco-marathon Europe 2017.

Súťaže, ktorá každoročne prebieha v Európe, Severnej Amerike a Ázii sa zúčastňuje budúca generácia inžinierov a vedcov z celého sveta vo veku od 16 do 25 rokov. Na európskom variante súťaže sa tento rok predstavili tímy z 29 krajín s vlastnoručne vyrobenými prototypmi úsporných vozidiel.

Okrem košického tímu so svojimi vozidlom pretekali aj študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave a Strojníckej fakulty STU v Bratislave. Trnavskému a Bratislavskému tímu sa síce podarilo prebojovať do finále, avšak všetky súťažné kolá neodjazdili v potrebnom časovom limite. Ich výsledok preto nebol oficiálne zaznamenaný.

Cieľom súťaže nie je spotrebovať spomínaný liter paliva, ale absolvovať povinnú jazdu, po ktorej je spočítaná celková spotreba. Víťazom sa stáva tím s najvyšším výsledkom. Tento rok ním bol francúzsky tím Microjoule-La Joliverie s výsledkom 2503 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Shell Eco-marathon #TUKE #úsporná jazda