Orange plánuje na Slovensku vybudovať extrémne rýchlu 5G sieť

Prvým mobilným operátorom, ktorý začal konkrétnejšie hovoriť o vybudovaní 5G sietí na Slovensku, je Orange. Spoločnosť predstavila svoju víziu budovania vysokorýchlostných sietí piatej generácie. Na Slovensku by chcel Orange 5G sieť sprístupniť už v roku 2020.

17.11.2017 20:05
5G, LTE, 4G, mobilný internet, sieť budúcej... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Drvivá väčšina obyvateľov Slovenska má dnes prístup k 4G sieti. Pokrytá ňou síce nie je celá krajina, no všetci mobilní operátori ju prevádzkujú aspoň na miestach s väčším počtom obyvateľov. V Európe je situácia podobná, ale s tým rozdielom, že sa v posledných rokoch čoraz viac skloňuje prechod na siete piatej generácie. Prechod na nový technologický štandard akým boli LTE 4G siete alebo plánované 5G sa koná približne každý desať rokov. 5G siete by tak mali doplniť 4G siete už v roku 2020.

Slovensko ako jedna z prvých európskych krajín s 5G sieťou

Ako prvý začal o prechode na 5G na Slovensku hovoriť Orange. Riaditeľ spoločnosti, Pavol Lančarič na tlačovej konferencii uviedol, že Orange má ambíciu stať sa lídrom v zavádzaní 5G sietí a Slovensko by malo byť jednou z prvých krajín v Európe, kde budú 5G siete v komerčnej prevádzke dostupné. Orange bude siete budovať v rozpätí rokov 2020 až 2022.

Skôr než v roku 2020 však prechod na 5G siete nebude možný. Zatiaľ totiž nebola dokončená certifikácia tejto technológie, nie sú dostupné zariadenia, ktoré by vedeli využívať vysoké prenosové rýchlosti a napokon na Slovensku nie sú zatiaľ prístupné ani potrebné frekvencie v pásme 700 MHz. Tieto frekvencie musia v prvom rade uvoľniť prevádzkovatelia digitálnej televízie, na Slovensku spoločnosť Towercom. Pre optimálne fungovanie 5G ale bude potrebné mix frekvenčného spektra nie len pod 1 GHz ale aj medzi 1 a 6 GHz a nad 6 GHz. Za optimálne minimum sa považuje 100 MHz neprerušeného spektra v pásme 3400 až 3800 MHz a 200 MHz v časti milimetrových vĺn.

Nové siete budú svojim využitím špecifické. Prenos dát v nich bude extrémne rýchly, dosahujúci maximálne rýchlosti 1 Gbit/s (avšak minimálne 100 Mbit/s) s mimoriadne nízkou odozvou na úrovni jednej milisekundy. Vďaka tomu budú 5G siete ideálne na využitie v telemedicínie ale aj vo virtuálnej realite.

Operátori sa musia naučiť viac spolupracovať, tvrdí Pellegrini

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini tvrdí, že pri následnom predaji licencií mobilným operátorom by mal štát zohľadniť výšku potrebných investícií do budovania 5G. Orange hovorí o stovkách miliónoch eur, ktoré budú potrebné na vybudovanie potrebnej infraštruktúry pre 5G siete. “Ide o jeden z najnáročnejších investičných projektov v histórii telekomunikačného biznisu,” doplnil Lančarič. V praxi to znamená, že Slovensko, vrátane všetkých základňových staníc, musí byť poprepájané optikou. Pellegrini aj preto volá po spolupráci všetkých štyroch operátorov, ktorí by mali svoje práce koordinovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Orange #4G #5G internet #optika #sieť piatej generácie